Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jaka jest różnica między RDC a TPMS? Czy po zamianie czujników miejscami trzeba podłączać auto pod komputer w celu kalibracji? czy jak zamienię czujniki miejscami to moduł samochodu rozpozna automatycznie który czujnik jest zamontowany na którym kole?

Opublikowano
A jak wykrywane są czujniki prawy, lewy, przód, tył? Np. po zamianie kół miejscami przód z tyłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
RDC bazują na prędkości obrotowej kół

TPMS fizycznie mierzą ciśnienie

Coś Ci się pomieszało. RDC i TMPS to to samo.

RPA bazuje na ABS, a więc prędkości obrotowej.

ok dzięki wyświetla mi się temp i ciśnienie więc mam TPMS. teraz jak zamienię koła miejscami to muszę coś po takim zabiegu kalibrować?

Skoro wyświetla konkretną wartość ciśnienia to masz RDC.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałem podzielić się sytuację jaką ostatnio miałem.

W samochodzie mam kontrolę ciśnienia RDC.

Na wyświetlaczu wyświetlały się tylko opony na zielono.

W Bimmercode znalazłem funkcję "Tire preassure control" - ale niestety po ustawieniu na wyświetlanie temperatury i ciśnienia nic się nie zmieniło.

Pojawiły się co prawda przy każdym kole nowe ikony z temperaturą i ciśnieniem ale wartości przy nich brak.

Na wiosnę postanowiłem do opon letnich dokupić nowe felgi a stare koła zostawić z zimówkami.

Na alledrogo kupiłem też 4 nowe czujniki aby zmontować w nowych felgach.

Jakie było moje zdziwienie gdy po założeniu nowych kół na wyświetlaczu pojawiły się wszystkie wartość. :shock:

Teraz pokazuje mi koła na zielono oraz temperaturę i ciśnienie każdego koła. :D :D

Wynika z tego , że trzeba mieć odpowiednie czujniki...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dokładnie.Ja też zakodowałem sobie wyświetlanie ciśnienia i temperatury,ale nie pokazuje wartości,bo nie mam czujników.Ale planuje je dokupić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalka656da9205cb7932f8c4010d5480051f.jpg

Opublikowano
Ja zamieniłem u siebie koła przód-tył i zmieniły się też ciśnienia na wyświetlaczu. Wygląda na to, że czujniki w kołach przednich i tylnych łączą się poprzez jakieś inne anteny, osobne dla tylnych i przednich kół.
  • 1 rok później...
Opublikowano
A czy jak sie kupi uzywane czujniki TMPS i zamontuje w kolach to trzeba je kalibrowac czy wystarczy tylko zamontowac. Mowie tu o uzywanych czyli juz kiedys byly skalibrowane o uzywane???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niczego nie trzeba kalibrować. Trzeba zrobić reset z poziomu idrive i tyle, oczywiście o ile w aucie masz system RDC.