Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Zwracam się z takim zapytaniem, wracałem wczoraj do domu i podczas wyprzedzania przy 140 do 160 rozerwało mi ten króciec wody i pękł również przewód do chłodnicy (https://i.ibb.co/59km36q/20210407-210547.jpg) Oczywiście wcześniej auto dostało w trasie parę razy mocno :twisted: zjechałem odrazu jak usłyszałem ten dziwny dźwięk i zgasiłem motor.

Auto na lawecie zjechało do mechanika i czekam na wieści od niego co tam się podziało. Wygląda mi to na UPG. :roll: Miał ktoś podobny przypadek? Albo z doświadczenia może powiedzieć co tutaj mogło się stać i na jakie koszta się szykować? Oleju nie było w tym płynie, który się zlał z auta (https://i.ibb.co/FH7GP4g/20210407-210603.jpg). Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.

Po zjeździe do mechanika nie mogłem odpalić żeby posłuchać jak chodzi bo czekając na lawetę rozładował się aku i wystarczało mu mocy żeby raz zakręcić rozrusznikiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Często winny jest korek od zbiornika ale i zmęczony materiał mógł zrobić swoje.

Napraw i niech mechanik wszystko sprawdzi

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Po taniości to rura nowa koszt 120 zł, króciec z uszczelką max 50-60 zł lub ori około 100 zł

Na twoim miejscu od razu wymieniłbym wszystkie węże chłodnicy na nowe, magistrale plastikową na nową, i wywalił cały zestaw EGR, sprawdził korek i dopiero zaczął jeździć i obserwować Koszt to grosze i wyjdzie taniej niż laweta.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Udało rozwiązać się problem? Wiadome co było przyczyna pękniętego węża? Po wymianie króćca mam duże ciśnienie na wężu powrotnym i zastanawiam się w czym może być problem. Auto nie grzeje się(wręcz delikatnie nie dogrzane). Test na uszczelkę również wyszedł negatywnie.

Opublikowano
Kolega wyżej napisał, wymień korek zbiorniczka. Korek spełnia rolę odpowietrznika w układzie.
Opublikowano

Wąż może dostał się gdzieś do pasków?

W M47 łatwo złamać ten krócieć przy wymianie sterownia świec, a w M57 jest jeszcze dłuższy.

Najczęstsza przyczyna ciśnienia wody w tych dieselach Mx7 to chłodnica EGR, a ona znów nie lubi zapchanego DPF, itd.

Opublikowano
Korek wymieniony(ori). Wywalona chłodniczka EGR. Wąż nadal twardy. Zastanawia mnie jest dodatkowa pompa wody(elektryczna) czy ona może mieć wpływ na ciśnienie w układzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a jak ogólnie płyn wyglądał ???

jest jeszcze wymiennik ciepła od skrzyni biegów jak pamiętam.

wymieniałem jakis czas temu w e39. okazało się że pękł zbiorniczek wewnątrz i i plastik dostał się do środka...

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano

Z tego co słyszałem dodatkowa pompa wody ma wpływ na odpowietrzanie, ale w M57 z tego co pamiętam są odpowietrzniki jeszcze.

Ale kto wie, może przy niesprawnej pompie gdzieś jest bąbel powietrza i gotuje się przy pewnych warunkach.

Masz błąd pompy w JBM?

Opublikowano
Z tego co słyszałem dodatkowa pompa wody ma wpływ na odpowietrzanie, ale w M57 z tego co pamiętam są odpowietrzniki jeszcze.

Ale kto wie, może przy niesprawnej pompie gdzieś jest bąbel powietrza i gotuje się przy pewnych warunkach.

Masz błąd pompy w JBM?

Brak błędu pompy wody. Pytanie czy powinno być ją słychać podczas pracy. Włączając REST nie słyszę jej pracy ani nie czuję pod ręką.

Opublikowano
a jak ogólnie płyn wyglądał ???

jest jeszcze wymiennik ciepła od skrzyni biegów jak pamiętam.

wymieniałem jakis czas temu w e39. okazało się że pękł zbiorniczek wewnątrz i i plastik dostał się do środka...

Płyn wygląda dobrze. Brak w nim tłustych plam.