Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgłupiałem, przewertowałem net, ale nie mam jednoznacznej/pewnej odpowiedzi.

Posiadam F23 228XI z 2016 roku. Producent zaleca jeden rozmiar opon/kół (z wlepki w drzwiach) 205 50 17

Chcę wstawić na lato koła 18". Z netu znalazłem opcję : https://www.wheel-size.com/size/bmw/2-series/2015/#trim-m235i-xdrive-usdm-320

wynika, że podejdzie taki komplet : 225/40ZR18 88Y-245/35ZR18 88Y 7.5Jx18 ET45-8Jx18 ET52

Martwi mnie różnica ponad 1% w średnicy koła. Jakie koła 18" cali macie w swoich autach z x drive ? Nie chcę rozwalić skrzynki VTG.

Opublikowano
Z tego co sie orietuje to xdrive musi miec wszystkie kola z oponami tego samego rozmiaru. Ja nie mam 4x4 a gumy mam na felgach 18 -235/45/18 Jest to max. jaki miesci sie w aucie i nic nie ociera. Jesli nie chcesz miec maxa. to 225/45/18 bedzie idealne. (oryginał miałem 225/40/18)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

do 1% średnica jest spoko powyżej lepiej nie ryzykować. Na szczęście xDrive nie jest stały wiec tak szybko nie zmieli skrzyni :)

A ktoś się orientuje czy na tył do F22/23 wejdzie felga 19" 9,5 ET40 - bo z ET45wchodzą ale nie wiem czy to 5mm robi jakaś wielki problem ????

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Skąd bierzecie te procenty i średnicę.

Tam jest mowa o 1% cirumference, czyli obwód. Przeczytaj temat o xDrive a nie jakieś nowe teorie spiskowe, moderator i tak usunie bo codziennie ten sam wątek.

Z tego co sie orietuje to xdrive musi miec wszystkie kola z oponami tego samego rozmiaru

Bzdura, xDrive ma ogumienie mieszane również. Dodatkowo masz złe gumy w swojej furze.

wynika, że podejdzie taki komplet : 225/40ZR18 88Y-245/35ZR18 88Y 7.5Jx18 ET45-8Jx18 ET52

Felgi są OE dla twojego modelu, opony na to 225/40 + 245/35, z homologacją BMW koniecznie.

Opublikowano

Kiedys w szkole na geometrii nauczono mie ,że zmiana srednicy kola, zmienia rowniez jego obwod. Minimalna wys. bieznika to 2 mm a nowe 8 mm. Jesli na przodzie sa nowe a na tyle stare roznica wyniesie 12mm na srednicy a wiec tez na obwodzie. Zgadzam się, że zestawy moga byc mieszane ale trzeba zauwazyc, ze srednica 225/40/18 jest identyczna jak 245/35/18.

Odnosnie moich niestandardowych rozmiarow opon to robie to tylko na wlasny uzytek, ze wzgledow tylko estetycznych. Bardzo nie podobaja mi się schowane w nadkolach malutkie kółeczka.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Oczywiście, ale wartością wyjściową w tym wypadku jest obwód a nie średnica. Na tym polega różnica.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Kiedys w szkole na geometrii nauczono mie ,że zmiana srednicy kola, zmienia rowniez jego obwod. Minimalna wys. bieznika to 2 mm a nowe 8 mm. Jesli na przodzie sa nowe a na tyle stare roznica wyniesie 12mm na srednicy a wiec tez na obwodzie. Zgadzam się, że zestawy moga byc mieszane ale trzeba zauwazyc, ze srednica 225/40/18 jest identyczna jak 245/35/18.

Odnosnie moich niestandardowych rozmiarow opon to robie to tylko na wlasny uzytek, ze wzgledow tylko estetycznych. Bardzo nie podobaja mi się schowane w nadkolach malutkie kółeczka.

Witam

Różnica w średnicy pomiędzy 225/40/18 a 245/35/18 wynosi 8.5mm. Bynajmniej według kalkulatora w internecie. Moja 220xD również fabrycznie wyjechała z salonu BMW na takich kołach M-pakietowych. Dzwoniłem do kilku serwisów BMW i każdy twierdzi, że X-drive radzi sobie z tym ogumieniem i jest to ok. Nie rozumiem czym różnią się opony z homologacją BMW od tych bez homologacji? Przecież średnica koła się nie zmieni przez to, że nie będzie homologacji. No chyba, że się mylę :)

Opublikowano
Niepotrzebnie dzwoniles do wielu ASO. Sprawa jest banalnie prosta :D :D :D . Trzeba policzyc obwod koła przedniego 225/40/18 i tylnego 245/35/18 dzielac ich srednice z kalkulatora przez 2 otrzymujac promien.Następnie posługując się wzorem 2 x Pi x r wyliczyc osobno obwod koła przedniego oraz tylnego. Nalezy tez przeprowadzic dodatkowy rachunek dla całkowicie zuzytych koł tylnych i nowych przednich. Jak pisali koledzy tolerancja wynosi 1% roznicy na obwodach. Wiec jesli tak jest to ASO i koledzy mają rację. Napęd daje radę. Uff. ale sie wytęzyłem w niedzielne południe :D