Skocz do zawartości

Jak głosno pracuje wasze disle 320

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich amatorów i koneserów bmw. Mam pytanie bo posiadam 320 kombi z 2003 roczku w diselku na dodatek w automacie. Jezdzilem wczesniej innymi dislami innych marek i jakos moje bm wypada słabiutko czyli głosno. Moze to wina automatu ze ciagnie biegi wysoko i chuczy chociaz ja ten dzwiek lubie a żona mowi ze to złom. A moze to mój samochodzik tak głośno chodzi. Czy wasze diselki tez tak głosno chodza. Jestem ciekaw jak jest w manualu. Piszcie smiało Pozdrawiam
Opublikowano

ja mam sedana w manualu i powiem ci ze w kabinie trudno rozpoznac czy te klekot,szczegolnie jak jest silnik rozgrzany.Kumpel ma mondeo kombi 115 w dieslu i o niebo glosniej jest u niego niz w bmw

pozdr

Opublikowano
Nie chodzi mi o klekot bo go nie ma tylko huczy silnik jakby byl benzynowy ale mi chodzi zeby ciszej chodzil

To moze cos masz nie tak z turbo ? Powinien lekko syczec ale raczej nie "huczec". Silnik nie ma zadnych spadkow mocy ani tym podobnych ?

Xdrive

Koder

Opublikowano
Nie chodzi mi o klekot bo go nie ma tylko huczy silnik jakby byl benzynowy ale mi chodzi zeby ciszej chodzil

moze wisco na stale podlaczone o ile wogóle w tym modelu jest wisco

Opublikowano
Moc ma zajebista ciagcie super. Wiesz co jak mialem manuala to ciszej chodzi bo w innym momencie przy innych obrotach przerzucam bieg. A w automacie jak mocno przycisne to ciagnie prawie do 4000 obrotow i tak huczy. Kiedys mialem seata ibize tdi to chodzil cichutko. Co to moze byc. Bo jak spokojni e jade to cichutko chodzi silniczek do 2000 obrotow gorzej jest wyzej.
Opublikowano
mam 320d z 2002r z tiptronikiem , dla mnie chodzi cichutko jak na diesla ale jak jest rozgrzany , wiatrak / wisco ?? / chyba chodzi cały czas ale na wolnych obrotach tak jakby , faktycznie auto zanim przeżut biegu zrobi to pociągnie obroty do lekko ponad 3000obr/min wle jak wcisnę więcej gazu / nie na kick down / natomiast delikatne ciśnięcie gazu to biegami szybko manipuluje już w okolicach 2500 zmienia go - takie mam odczucia - natomiast trzeszczenie uszczelek szyb doprowadza mnie do szału
Opublikowano

możliwe i to całkiem , że to może być wina poduszek silnika czy skrzyni biegów / sam już nie pamiętam / - powoduje to wibracje - miałem tak w audi w manualu ale musisz sprawdzić to na stacji obsługi - nic w ciemno bo szkoda czasu i kasy - silnik powinien dawać delikatny dżwięk mruczenia - żadne huczenie - sprwadż te poduszki pod skrzynią biegów

Opublikowano
dzis przejechałem białystok Poznań no i sam juz nie wiem. Autko na trasie smiga rewelacja przyspieszenie itd. Tylko ta dziwna praca chyba zbyt glosna pracuje jak 3,5 litrowa benzyna huczy. Mówicie że poduszka pod skrzynią biegów tylko że to automat. Chyba bee musiał do serwisu bmw jechac bo nigdzie mi tego nie sprawdzą.
Opublikowano

poduszkę wymieni każdy warsztat , może to poduszka silnika - diagnozę / sprawdzenie / nie powinno być problemem niekoniecznie w ASO - znalazłem podobny problem na innym znanym forum

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=49978782

więc może być to trafna diagnoza

Napisz czy trzeszczą Ci uszczelki w drzwiach po zamknięciu szyb bo ja mimo że przesmarowałem je olejem niewiele pomogło

Opublikowano
Dzieki za ten lnk ale tam pisze o jakis wibracjach a ja ich nie mam. A co do uszczelek u mnie jak rek aodjał. Tylko nie smarowalem tych gumowych tylko te ostatnie co domykaja samochod co w wewnetrznej czesci wygladaja jak welurowe posmarowalem olejem silnikowym i przeszlo jak reka odjał.
Opublikowano
no tak , ale sprawdz poduszki bo może to być to , ja dzisiaj po myjce zauważyłem że uszczelki nie trzeszczą - potraktuję je olejem jednak bo jak sucho to trzeszczą