Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu nastała chwila kiedy po prostu trzeba/wypadałoby kupić interfejs z prawdziwego zdarzenia. Tu potrzebuje Waszej pomocy.

Postanowiłem rozejrzeć się za ICOMem. Ale łeb aż mi paruje od wszelkich "wersji".

Kilka pytań do publiki (główne zastosowanie do serii E i F, zależy mi też na odczycie starych BMW np. E31 czy E27, lecz jeśli różnica w cenie jest diametralna temat raczej odpuszczę).

1. Najbardziej "rozbudowana" umożliwiająca najwięcej (dostępy do ECU itp) wersja ICOMa to? Rozważam ICOM Next A lub A + B

2. Gdzie szukać w rozsądnej cenie, ORI, NIE Czajna Town - każdy gwarantuje ORI ale wiadomo jak z tym bywa.

3. Jeśli ktoś posiada dostęp do nabycia z jakimiś rabatami w pełni ORI, będę bardzo wdzięczny za każdą informacje.

4. Kilkukrotnie spotkałem się z ICOM "Wersja Inżynierska" ktoś mi to objaśni? :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacznę od Ad4

Każda wersja oryginalna icom powinna obsługiwać wszystkie modele bmw od e30 do serii F, G

icom dzielimy na A, B , C, D

A - to główna jednostka obsługuje wszystkie modele po OBD2

B - to głowica światłowodowa podłącza się kablem usb od głównej jednostki A dalej do do portu światłowodowego w serii E do programowania modułów w pętli światłowodowej , jak CCC, CIC ,

mulf, radio prof jest tylko do seri E od e6x, e65, e7x,, e8x (bez E83) , E9x dla modeli z idrive i radiem professional , wersja radia business nie ma pętli światłowodowej (tylko opcja bez idrive)

C - to głowica dla old modeli czyli złącze 20pin , niestety wersje clone chińskie nie mają elektroniki więc obsługują tylko modele od 96 roku ,

dla wcześniejszych modeli lepszy lepszy interfejs ADS i DIS lub INPA3

D - to głowica dla motocykli BMW też oryginalna jest inna niż tanie zamienniki chińskie które maja tylko kable pośredniczące między icom A a gniazdem diagnostycznym motocykla

teraz podział w zależności od daty produkcji

pierwszy icom to A1 z WIFI (chociaż kiedyś to była tylko nazwa A ) (podział głowić na ABCD ) zarazem clone chińskie najlepsze wydanie klonowany 1:1 bez inicjatywy chińskiej :) ale bez karty WIFI a nawet nie ma slotu w nowszych odsłonach A1 ,

drugie wydanie ICOM A2 (ten w prostokątnej obudowie ) też ABCD oryginalne wersje z WIFI nadal bardzo drogie , mało kto sprzedaje , chyba najbardziej rozpowszechnione w wersji clone , clone jest to w zasadzie A1 w innej obudowie dodana płyta główna z portami bez wentylatora , dlatego wymagały dodatkowego radiatora na mikroprocesorze inaczej się przegrzewały , sam miałem dwa i niestety miały drobne niedoróbki

trzecie najnowsze wydanie to ICOM NEXT również głowice w czterech (ABCD) całkowicie przebudowana struktura oparta na procesorze ARM jak w smartfonach z WIFI , najbardziej poręczne wydanie z kablem OBD przykręcanym do icom poprzez złącze DSUB , jak się podkłada pod siedzenie to nic się nie rozłączy przynajmniej, też ma swoje chińskie wydanie oczywiście też to jest A2 a w zasadzie A1

w nowszym opakowaniu z różnymi wersjami PCB , od A2 z dwoma płytkami i od A3 ( A3 nigdy nie powstało w ACTICA jest to wymysł chińskich inżynierów ) dość bardzo zmodernizowane mają swoje liczne wady

Ad1 icom next C oryginał dla e30 - e36 jest w zasadzie bez użyteczny ISTA nie ma nic dla tych modeli , a z DIS nie chodzi może uda się połączyć z INPA 3 ale nie wiem nie sprawdzałem, jak powiedziałem lepszą opcją jest dla tych modeli interfejs ADS i INPA 3 lub DIS v44

Ad2 jak kupujesz oryginał to dołóż i kup u renomowanych sprzedawców lub w serwisie, ja kupiłem w czescidobmw.pl ale już nie widziałem po numerach w ofercie , trzeba pytać

Ad3 :) :) :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Towar deficytowy. Pytałem w ASO czas oczekiwania od 3 tygodni do nie wiadomo kiedy. Są braki nawet w BMW AG. Zostaje pytać w poszczególnych ASO ale raczej ciężkie do zrealizowania. Ja kupiłem poprzez allegro, czekam na dostawę...Mowa oczywiście o ICOM NEXT.
Krzysztof
Opublikowano

Dzięki za informacje, domyślam się że Chińczyk Chińczykowi nie rowny... I to że będzie w pełni funkcjonalny to loteria, aktualizacje modułów Clonem to taka rosyjska ruletka?

Pomijając ASO i "Pewne źródła" jakieś wskazówki żeby po samych zdjęciach bez grzebania we flakach rozpoznać Clona od ORI? Strzelam że bez wpięcia w komputer lub rozkręcenia i sekcji nie do odróżnienia.

Aktualizacje/Programowanie działa identycznie w A1bi Next? Czytałem jakiś czas temu filtrując informacje o ICOMach dyskusje o programowaniu/aktualizacjach gdzie ICOM spinany był z Routerem dodatkowym, chodziło bodajże o to żeby moduł wyłapywał DHCP żeby go nienwykrzaczyć, co w wypadku takiego zabiegu bez NEXTa czyli bez WiFi ale posiadając A1?

Opublikowano
Jak chcesz icom pewny to zamów w ASO niema żadnych problemów, maks 2 tygodnie oczekiwania

Posiadasz może numer "Part Number" Nexta? Rozumiem że to zestaw tj. głowice + wtyczki typu ADS, OBD? Bede wdzięczny za sprawdzone info odnośnie modelu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nr katalogowy: 81312360883.

W skład zestawu wchodzi:

- multiplekser ICOM NEXT

- przewód OBD 16PIN

- Kabel LAN

Resztę czyli np: 20 pinową przejściówkę dla starych aut czy most czyli ICOM B musisz dokupić osobno.

Krzysztof
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam i dolaczam sie do pytania . Czy ten icom ma wgrane oprogramowanie czy trzeba samemu cos sobie ogarnac ? pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam i dolaczam sie do pytania . Czy ten icom ma wgrane oprogramowanie czy trzeba samemu cos sobie ogarnac ? pozdrawiam

ICOM to tylko głowica diagnostyczka, która potrzebuje komputera z zainstalowanym oprogramowaniem. Nie jest ono w zestawie. ASO przewiduje tylko jedną opcję. Założenie konta w portalu BMW AOS i wykupienie płatnego dostępu do programu - 9 Euro za godzinę

drugie wydanie ICOM A2 (ten w prostokątnej obudowie ) też ABCD oryginalne wersje z WIFI nadal bardzo drogie , mało kto sprzedaje , chyba najbardziej rozpowszechnione w wersji clone , clone jest to w zasadzie A1 w innej obudowie dodana płyta główna z portami bez wentylatora , dlatego wymagały dodatkowego radiatora na mikroprocesorze inaczej się przegrzewały , sam miałem dwa i niestety miały drobne niedoróbki

Co ciekawe oryginalny ICOM A2 nie posiada radiatora dla MPC. Stosowane są tylko w klonach

Aktualizacje/Programowanie działa identycznie w A1bi Next? Czytałem jakiś czas temu filtrując informacje o ICOMach dyskusje o programowaniu/aktualizacjach gdzie ICOM spinany był z Routerem dodatkowym, chodziło bodajże o to żeby moduł wyłapywał DHCP żeby go nienwykrzaczyć, co w wypadku takiego zabiegu bez NEXTa czyli bez WiFi ale posiadając A1?

Temat użycia serwera DHCP lub zewnętrznego routera z DHCP dotyczy aktualizacji nawigacji. NBT EVO w normalny sposób potrafi sprawiać problemy.

W przypadku aktualizacji pozostałych sterowników(poza audio) nie trzeba kombinować, wystarczy ICOM bezpośrednio podłączony do laptopa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co ciekawe oryginalny ICOM A2 nie posiada radiatora dla MPC. Stosowane są tylko w klonach

mimo braku radiatora to oryginalny icom A2 się nie przegrzewa , tak jak clone icom A2 bez radiatora

Temat użycia serwera DHCP lub zewnętrznego routera z DHCP dotyczy aktualizacji nawigacji. NBT EVO w normalny sposób potrafi sprawiać problemy.

W przypadku aktualizacji pozostałych sterowników(poza audio) nie trzeba kombinować, wystarczy ICOM bezpośrednio podłączony do laptopa

DHCP jest potrzebny również do programowania zegarów , do RSE też nie tylko do NBT , NBT_EVO

najnowszych modelach jest kilka sterowników podłączonych bezpośrednio pod ethernet i tu do programowania wymagane jest podłączenie icom next przez DHCP

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

DHCP jest potrzebny również do programowania zegarów , do RSE też nie tylko do NBT , NBT_EVO

najnowszych modelach jest kilka sterowników podłączonych bezpośrednio pod ethernet i tu do programowania wymagane jest podłączenie icom next przez DHCP

Nawet w G12 nie miałem problemu z aktualizacją Esysem bez serwera DHCP. Adres IP w ICOM mam ustawiony na sztywno, bo tak mi wygodniej

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jutro mam dostać paczkę z NEXT A - od ręki zamówiony w Warszawie w Inchcape gdzie nie dzwoniłem maj/czerwiec. W piątek mam mieć na miejscu MOST B.

Ma ktoś z Was info odnośnie naprawy działania MOST dla starszych modeli w tym nowym Next? I druga kwestia - istnieje możliwość wpięcia się np. W E31 91' bez okrągłej wtyczki? Np. Przejściówka ADS do ICOM A? Ma to szanse zadziałać? Jak MOST brutto 700zl, a ADS ponad kapcia... :shock:

EDIT/ Sprawdzone + Potwierdzone przez znajomego z ASO - przejściówka ADS->OBD2 wpięta w ICOM - wszystko gra :)