Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dylemat czy wybrać x5 f15 czy też xc90 - oba 2.0 diesle z 235KM

budżet ograniczony do 180k

obie bryły bardzo przyjemne dla oka - światła w xc90 wyglądają ekstra

tak się zastanawiam jeszcze z opcją wyboru x5 jaka jest różnica na nowych LED światłach (2016) vs biksenon (2018) - brać starszą lepiej doposażoną bo ma jeszcze head up..czy lepiej nowszy rocznik przebiegi podobne 40-60k ?

czy ktoś ma większe doświadczenie z volvo vs bmw - głównie mi chodzi o kwestę awarii....

Opublikowano

Jeżdżę F15 25d parę miesięcy, miałem też okazję jeździć XC60 i XC90 tylko w benzynie (bodajże T6). Wszystko przebiegi ok 50-70k. Robiłeś jazdy próbne? Wybierz co Ci się bardziej podoba :)

- F15 wydaje się subiektywnie przestronniejsze z przodu od XC90, z tyłu raczej podobnie

- na leśnej piaszczystej drodze Xdrive ciągnął w miarę bezstresowo, XC90 (chyba haldex) chwilami się stopowało

- XC90 subiektywnie trochę gorzej wyciszone (szum opon/wiatru)

- XC90 ma (ale nie wiem od którego rocznika i wyposażenia) możliwość zdalnego (apka w tel) odpalenia silnika bez otwierania drzwi/zapalania świateł, F15 nie ma takiej opcji w remote services, chyba że ma webasto)

- w XC90 tapicerka skórzana jest wg mnie bardzo delikatna i szybko robią się zagięcia/wytarcia/pęknięcia - potwierdziło mi to też kilku tapicerów kiedy poprawiałem skóry w F10. F15 ma moim zdaniem solidniejsze skóry, na pewno o niebo lepsze niż moje poprzednie F10

- XC90 dwa razy (XC60 raz) padło na środku skrzyżowania - laweta, serwis na gwarancji - nie pamiętam, chyba usterka akumulatora/zapłonu. F15 odpukać trzyma się.

Co do świateł nie pomogę. U mnie działają :)

Opublikowano

rzeczywiście w volvo - skóra na siedzeniach wyglądała na delikatną - była to jazda testowa - fotele komfortowe dobrze trzymające

zobaczę w sobotę jadę na jazdy testowe x3 i x5 chce porównać gabaryty...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no i jestem po jazdach x3 vs x5 - przyznam się że większa nam się bardziej spodobała - nie czuć wielkości podczas prowadzenia - naprawdę fajnie się prowadzi

no i silnik 3.0 daje dużo więcej frajdy z jazdy - TYLKO czy w codziennej jeździe też tak będzie...kilka osób mówi że 2.0 jest to za mały silnik na tak duże auto

czy w f15 było adaptacyjne zawieszenie ? czy to jest opcja czy standard w M pakiecie?

Opublikowano
Rozważania czy silnik 2.0 diesel jest za mały czy akurat masz w tym dziale w oddzielnym wątku, ale to jest jak dyskusja o wyższości Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Jednym wystarczy, innym nie. Mi wystarcza.
Opublikowano

czy limit volvo wprowadziło - to dla mnie nie ma znaczenia - bmw pewnie też limit wprowadziło jak każdy producent

nie oszukujmy się 200 na autostradzie jest OK, większe prędkości na dłuższą metę są bardzo nieekonomiczne :roll:

reasumując szukam 3.0 silnika...

czytając na forum za jakie ceny w 2018 roku wyjeżdżali z salonu (220k) to trudno w takich pieniądzach teraz z tego roku kupić :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
temat do zamknięcia - żonce bardziej siadła jazda x5 - zdecydowaliśmy się na F15