Skocz do zawartości

Parowanie szyb po wlaczeniu klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam bmw 316 + climatronic Zobaczylem, ze po wlaczeniu zaplonu jak odpali sie klima to szybki paruja czego to moze byc wina ? Dowiedzialem sie, ze czesto pojawia sie grzyb a powodem jest to, ze wylaczamy silnik razem z klima a powinno byc pierwsza klima silniczek troszke pochodzi bo wszystko musis wywiac i sie skroplic Prawda w tym jest ? Jesli jest grzyb jakie koszta usuniecia ?
Opublikowano
Witam. A wiec podziele sie swoja uwga. Wszystki samochody ktore posiadałem maja te same objawy ze jesieni aparuja szyby jak si ema klime. Ale jak wlonczysz sam klimatronik bez chłodzenai tak bedzie. A wez włacz chłodzenie i zniknie w 15 sekund para z okienek
Opublikowano
:mad2: O bosche, zmiencie filtry przeciwpylkowe i bedzie duzo lepiej. Macie stare zwilgociale i zapchane. Pozdrawiam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podepne sie pod temat.

problem z zaparowanymi szybami w e30 touring z klima (niesprawna - brak gazu z powodu nieszczelnosci ukladu) - czytajac kilka tematow, takze ten widze jedno rozwiazanie czyli wymiane fitra kabinowego/ przeciwpylkowego w aucie.

moglby ktos wytlumaczyc gdzie on jest, jak sie do niego dostac?

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

witam

podłącze sie do tematu bo mam ten sam problem wymieniłem filtr i kupa dalej paruje...

koles z roboty powiedział mi żebym wywalił filtr bo on jest papierowy i łapie wilgoć a zamiast niego wsadził filtr węglowy od okapów bo jest z sztucznego tworzywa czyli plastiko pochodny i niełapie wilgoci jak papier może ktos testował taki patent?

jesli tak to prosiłbym o wypowiedz czy warto....

pozdr...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też nic nie da. Niestety fizyki nie przeskoczymy. Oczywiście po włączeniu klimy para znika momentalnie i tak ma być. Niestety po wyłaczeniu sprężarki (przez klimatronik lub ręcznie) para wraca i to o wiele intensywniej.

Rada jest taka, żeby przedmuchać układ ciepłym powietrzem w celu osuszenia. Włączasz grzanie na szybę, a na siebie zimne, jak chcesz i już. Podpowiem, że w manualnej klimie można chłodzić i ogrzewać na raz (brzmi nie za mądrze, ale można nastawić grzanie nawet na maxa, a klimatyzację właczyć).

Kai
Opublikowano
Tak to jest normalne zjawisko które występuje tylko wtedy gdy używamy opcji chłodzenia i dotyczy każdego auta z klimą. Po prostu klima osusza powietrze w kabinie i po wyłączeniu chłodzenia (albo zanim zacznie ono działać) skroplona para wodna z układu klimatyzacji jest kierowana z powrotem do kabiny i szyby parują. Jeśli przez dłuższy czas nie używamy klimatyzacji to zjawisko nie występuje. Dlatego niema tego problemu w zimie.
Opublikowano

U mnie parowalo odrazu po wlaczeniu nawiewu i niemialo znaczenia czy klima czy nie

pomogla wymiala filtra pzreciwpylkowego :)

wczesniej pokretelko ustawione na 3 i ledwo dmuchalo a teraz an 1 i wystarczajaco robi swoej Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak MMały, ale piszesz o czymś kompletnie innym. Jak miałeś zatkany filtr, to nie miało prawa dmuchać. A jak masz teraz z nowym. Po wyłączeniu klimy paruje, prawda?
Kai
Opublikowano

to ja zapytam raz jeszcze - czy ktos moglby wytlumaczyc jak wymienic ten filtr w e30 touring z 92 roku z klima, silnik m20b25.

bede bardzo wdzieczny.

Opublikowano
to ja zapytam raz jeszcze - czy ktos moglby wytlumaczyc jak wymienic ten filtr w e30 touring z 92 roku z klima, silnik m20b25.

bede bardzo wdzieczny.

Nie masz czego wymieniać, bo oryginalne e30 z klimą nie ma filtra przeciwpyłkowego - mowa oczywiście o sytuacji gdy auto z klimą wyszło z fabryki, bo jeżeli była dokładana to może być różnie..

Instrukcja wymiany filtra jest np. tutaj:

http://wp1016621.wp027.webpack.hosteurope.de/fotost/f00443/f00443.htm