Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

520 e39, skrzynia ZF 5HP18

Problem polega na tym, że w momencie wrzucenia biegu Drive, auto nie ma mocy by ruszyć normalnie, silnik normalnie wchodzi na obroty. W momencie wrzucenia go na biegi manualne, jedzie normalnie, bez żadnych problemów, biegi wrzucam normalnie i nie czuć, że coś się dzieje ze skrzynią. Po wrzuceniu ręcznie drugiego biegu, a następnie wrzuceniu z powrotem na drive, automat sam przerzuca biegi tak jak trzeba. Miał może ktoś taki przypadek ?

Opublikowano

Jesli auto rusza Ci z 2 biegu... automat do roboty. Po rozgrzaniu jest dokladnie tak samo? Czy ruszasz z Drive i wchodza wszystkie biegi? (Jesli tak, to sprawdz poziom oleju w skrzyni.

Podaj kody bledow ktore generuje skrzynia....

Opublikowano
Na zimnym i na ciepłym silniku na drive z jedynki nie chce ruszać. Wrzucając na manuala autorusza normalnie, bez problemu mogę zmienić bieg. Tak jak pisałem wcześniej, w momencie przerzucenia na dwójce z manuala na automat, skrzynia już bez problemu zmienia biegi. Jutro będę podłączał pod komputer to wyśle kod błędu.
Opublikowano
najprawdopodobniej uszkodzona jest wiazka elektryczna. Zwarcie. Ale podaj kod bledu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie błędy silnika i skrzyni, na drive ta skrzynia normalnie rusza z dwójki, dopiero jak wciśniesz gaz do końca to zaczyna od jedynki, chyba że silnik nie ma mocy to pozostaje na dwójce! Kolejna sprawa jak świeci ABS to skrzynią też idzie w trybie awaryjnym. Więc podsumowując sprawdź błędy silnika, skrzyni i ABS.

Posiadasz LPG?

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
jeszcze jedno pytanie o skrzynie. Mozesz zrobic zdjecie miski olejowej. Lub ja opisac jak wyglada? Czy z tylu (od strony dyfra) ma tylko wklesniecie, a reszta miski jest plaska? Czy ma wklesniecie i jest zlobkowana?