Skocz do zawartości

[e90] Drgania przy hamowaniu ale nie na boki, wzdłużne,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jakiś czas temu pojawił się u mnie problem z drganiami przy hamowaniu. Nie są to drgania np od krzywych tarcz, które czuć na kierownicy a czuć je na budzie.

Drgania nie rzucają autem na boki a są - mam wrażenie - jakby hamowanie nie było równomierne a pulsacyjne.

Wibracje te pojawiają się przy hamowaniu, wyraźniej przy większych prędkościach, ale mam wrażenie, żę czuć je w niewielkim stopniu też podczas jazdy z prędkościami autostradowymi.

Tarcze OK - wymienione,

klocki OK - sprawdzone,

koła wyważone, opony nowe.

koło pasowe wału też jakiś czas temu wymienione, bo się rozwulkanizowało.

Mam kilka podejrzeń, ale nie wiem jak to posprawdzać:

- amortyzatory - to wyjdzie na przeglądzie który niebawem, inne luzy typu drążki kierownicze też.

- podpora wału? - badając ostatnio źródło szumu (wyszło, że łożysko prawy tył, które wymieniłem) obserwowałem zachowanie się wału i dyfra. Dyfer drży przy pewnych prędkościach, wyraźnie. Nie wiem czy to prawidłowe czy nie.

co jeszcze byście sugerowali?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

ps.

po ekspertyzie: wszystko w zawieszeniu jest tip top. Amory na >60%, a nawet lepiej. Luzów zero.

Najpewniej moja wymiana tarcz nie dała nic, ponieważ nie sprawdziłem zegarem piast a one, jesli mają bicie, to po jakimś czasie doprowadzą do bicia tarcz.

Więc dalsze kroki:

1. kupić zegar, pomierzyć tarcze i piasty

2. jeśli nie tam to

Opublikowano
ps.

po ekspertyzie: wszystko w zawieszeniu jest tip top. Amory na >60%, a nawet lepiej. Luzów zero.

Najpewniej moja wymiana tarcz nie dała nic, ponieważ nie sprawdziłem zegarem piast a one, jesli mają bicie, to po jakimś czasie doprowadzą do bicia tarcz.

Więc dalsze kroki:

1. kupić zegar, pomierzyć tarcze i piasty

2. jeśli nie tam to

ad 2) te tuleje jak są zużyte, to np. przy hamowaniu ściąga w którąś ze stron.. ale może jeszcze też inne objawy dają

F31 320d+

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wahacze do wymiany.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No więc tak...

pomierzyłem tarcze. Ponieważ nie miałem czasu na zabawę w zdejmowanie zacisków, to pomierzyłem tylko z zewnątrz bicie poosiowe.

Widziałem gdzieś gadkę o tym, że to może być wina nierówno startych tarcz i trzeba mierzyć po obu stronach... ale nie mam miernika na razie i nie będę tego robił.

Wg mnie tarcze są OK:

https://photos.app.goo.gl/QojV5CjKVmnWZhxo7

https://photos.app.goo.gl/6KDTDvtYN8oxx59b9

Zostają w takim razie wahacze?

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem tarcze, klocki i wahacze. Wyposażyłem się w miernik odchyłki grubości. https://photos.app.goo.gl/x4j37XbfEwkKdDdQ7

strona lewa. Wg wskazań mam odchyłkę ~0,013 grubości tarczy mierzonej na obwodzie. (podziałka 0,002) Jak dla mnie nie ma co szukać. [dodatkowo pomiar na pewno dodał błędu, nie odjął]

Strona prawa podobnie, mooooże 0,02. Wiem, że BMW w dokumentach określa max jako 0,01 ale nawet jeśli od tego by pochodziły drgania, to wg mnie nie aż tak dokuczliwe.

Wymieniłem wahacze i pojeżdżę chwilę. Pierwsze wrażenia na + ale bez otwierania szampana na razie. https://photos.app.goo.gl/x4j37XbfEwkKdDdQ7

Ten, kto wymyślił torxa T30 na końcówce przegubu kulowego vs klucz 21 jest geniuszem :evil: Klucze z S2 nie dawały rady.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

PS

no i zmieniłem tarcze klocki gumki i prowadniczki hamulców przednich. Nasmarowałem też tłoki pod gumkami. Tłoczki chodzą cacy. Nie ma się co czepiać.

Tarcza lewa: https://photos.app.goo.gl/H6itvMDGDaHPckfe8

Tarcza prawa: https://photos.app.goo.gl/sG9V2qbWLKhitee9A

nie ma co bić.

Ale jak odczucia pokazują, była to na 100% tarcze.

Poprzednie, ATE, wytrzymały od 06-2020 do teraz, jakieś 15kkm. Zobaczymy jak skończą te.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jakie tarcze teraz zamontowaleś?
Opublikowano
  • Autor

Tarcze klocki Bosch.

Na razie OK.

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

No i wracamy do tematu.

:cry2: :cry2:

Przy hamowaniu z dużych prędkości czuć bicie. Na razie przy prędkościach dla terenu zabudowanego jeszcze nie.

Tarcze pomierzone na aucie, te same co z filmików sprzed >roku, mają bicie mniejsze niż od nowości. (co nie jest zaskoczeniem - zacisk i klocki je "stoczyły")

Ponieważ oprócz tego zaczęły mi doskwierać szumy z przodu, to postanowiłem zaadresować ten problem i kupiłem obie piasty na przód.

Zamontowałem, pomierzyłem:

https://photos.app.goo.gl/Z9udWXQnQruvuR14A

https://photos.app.goo.gl/oTePWAS7Jch2wvWz7

Tarcze - też pomierzyłem na stole mikromierzem i są równe na obwodzie. Co do 0,1mm. Na piastach bicie max 0,03 tj w tolerancji.

Zamontuję dla testu nowe, ale powoli zastanawiam się, co może być przyczyną tego powracającego problemu. Po poprzedniej wymianie tarcz problem ustępował - więc trzymam się teorii, że to hamulce, a nie np wal, dyfer, czy mcPherson (amortyzator słaby na przykład...). Co jeszcze zrobić, żeby problem nie powracał? Zaciski nierówno chwytają? Sam już nie wiem. :mad2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

a co z kołami? kiedyś gdzieś czytałem że od źle wyważonych kół mogą występować problemy z tarczami i hamowaniem. Jeżeli wyważasz koła zawsze w jednym serwisie, to proponuje pojechać gdzieś indziej i sprawdzić.

Sprawdzałeś może czy problem występuje na zimnych hamulcach w takim samym stopniu jak na rozgrzanych?

Wie ktoś jaka jest dopuszczalna maksymalna różnica grubości tarczy hamulcowej która nie powoduje bicia na kierownicy?

Opublikowano
  • Autor

Opony OK, poza tym odczuwalne to jest tylko przy hamowaniu, nie przy jeździe. Z niewyważonymi oponami mam doświadczenie, że albo biją cały czas albo w jakimś zakresie prędkości.

Tarcze w e90 średnicy 312mm mają nowe 24mm a grubość graniczna wg pism to 22,4. Czy 22,3 będzie biło? Nie jestem przekonany....

Opublikowano
U mnie za 75% drgan odpowiadał luz na poduszce amortyzatora. Kupiłem i zamontowałem nową i jak ręką odłął, a wcześniej wymieniałem na nowe wahacze (co też sporo zmieniło na lepsze), sprawdzałem felgi oraz opony, wszystkie luzy w zawieszeniu. Na ten moment minimalne wibracje od szitowej opony. W sumie nie wiem jak to zweryfikować oprócz wywalając amortyzator i pobujaniu poduszką na boki.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam jeszcze pytanie czy czujesz zmienna siłę hamowania przy wytracaniu prędkości do 0?
Opublikowano
  • Autor

Nie.

Generalnie to bicie czuje jak jeżdżę szybciej. Zaczynając ten wątek problem był w zasadzie w każdym zakresie prędkości. Nawet po mieście pomiędzy skrzyżowaniami. Teraz to wraca (tak mi się wydaje) ale na razie odczuwam to gdy np hamuje na autostradzie na zjeździe czyli z 140 do 70 na ilu tam jest... 200m?

To samo jak z lewego pasa wskakuje na prawy i zwalniam do TIRow.

Czasem odpuszczenie i wciśnięcie hamulca drugi raz zmniejsza efekt drgania. Czasem w ogóle.

Opublikowano
Mam ten sam problem w swojej e90 325i z 2005r. Przy wiekszysch predkosciach czuje jak auto zaczyna mi wytwarzac bicie(ciezko okreslic skad te bicie powstaje), tak samo mialem bicie na kierownicy przy lekkim hamowaniu. Wymienilem tarcze i klocki z tylu, lecz bicie dalej jest przy duzych predkosciach (150 - 200 km/h). Na kierownicy praktycznie zniknely, zostaly bardzo lekkie od czasu do czasu (kwestia dotarcia tarcz moze?) U mnie to bicie powstalo mniej wiecej po tym jak wymienilem opony z tylu na nowe. Wczesniej nigdy takiego czegos nie odczuwalem.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zniknęło Ci bicie przy hamowaniu na kierownicy, po wymianie tarcz z tylu? to w ogóle możliwe?
Opublikowano
Jestes tutaj by pomoc/doradzic czy sie nasmiewac?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A kto tu się naśmiewa, sam szukam przyczyny bicia kierownicy podczas hamowania z dużych prędkości. Już przejrzałem cały przód ale wydawało mi się i dalej mi się wydaje że tył chyba nie ma nic wspólnego z biciem kierownicy. Dlatego się pytam czy to w ogóle możliwe żeby tylnie tarcze miały na to wpływ. Może ktoś będzie jeszcze mógł to potwierdzić.
Opublikowano
Mam ten sam problem w swojej e90 325i z 2005r. Przy wiekszysch predkosciach czuje jak auto zaczyna mi wytwarzac bicie(ciezko okreslic skad te bicie powstaje), tak samo mialem bicie na kierownicy przy lekkim hamowaniu. Wymienilem tarcze i klocki z tylu, lecz bicie dalej jest przy duzych predkosciach (150 - 200 km/h). Na kierownicy praktycznie zniknely, zostaly bardzo lekkie od czasu do czasu (kwestia dotarcia tarcz moze?) U mnie to bicie powstalo mniej wiecej po tym jak wymienilem opony z tylu na nowe. Wczesniej nigdy takiego czegos nie odczuwalem.

Jeśli tarcze i klocki są nowe a bicie kierownicy występuje przy hamowaniu to może powierzchnia piasty jest nierówna? Tarcze mimo że są proste to mają bicie bo dolegają do płaszczyzny, która sama w sobie ma bicie. Warto to sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor

U siebie tego nie miałem, ale gadałem z kilkoma właścicielami BMW tej serii i zdarza się, że gsy tylne zawieszenie ma luzy i wywiera drgania, to czuć je rzekomo na przodzie przy hamowaniu. Rzekomo.

Co do drgań, które opisujemy w tym wątlku to mam jeszcze jedno w sumie spostrzeżenie. Wał, podpora, dyfer i poduszki dyfra, łączniki wału.

Kiedyś sprawdzając łożyska z tyłu, podniosłem auto, wszedłem na kanał, a druga osoba dodawała gazu. Zapomniałem za pierwszym razem wyłączyć kontrolę trakcji i auto samoczynnie przyhamowywało koła.

Wówczas zaobserwowałem, jak drga cały układ napędowy, Oczywiście być może przy 100% mocy ze skrzyni, przy 0% oporu ze str kół i przy hamowaniu i kontroli trakcji starającej się wyprowadzić auto z nieistniejącego poślizgu, takie zjawisko jest praweidłowe. Ale to sprawia, żę zastanawiam się, czy (w automacie) nie jest tak, że moment siły na wyjsściu "walczy" z hamowaniem i bezwładnością układu. I przy wyrobionej podporze wału i przy leciwych poduszkach dyfra przy hamowaniu zjawisko nie przenosi się na budę. Takie luźne myśli...

Z drugiej str... niby ostatnio wymiana tarcz na nowe pomogła. I teraz zmieniając piasty pomierzyłem bicie i było niby ok. W tolerancji 0,02 i 0,05. Jedno co się zmieniło, to to, że tarcze się faktycznie zużyły. 50kkm po autostradzie - miały prawo. Na moje oko, jeśli co to pisze halfi faktycznie może być prawdą, to moje tarcze osiągnęły taką grubość (graniczną wg producenta) i mopgą też wg tego być źródłem bicia. Wydaje mi się jednak, że to bicie odczuwa się przez coś innego - jakieś inne elementy zawieszenia, które to przenoszą na budę. (bo na pedale tego nie czuć i nawet chyba bardzej na fotelu niż na kierownicy). Wahacze wleczone mam OK, wahacze dolne też na trzepakach i z ręki sprawdzone. Amortyzator, poduszka kolumny, drążki kierownicze od str silnika (zakryte mufą) - to 'kandydaci' w zawieszeniu.

Planuję dla eksperymentu podmienić jedną tarczę i zobaczyć czy coś się zmienia. Dam znać jak wyniki testów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja będę za 2 tyg zmieniał tarcze, tylko tym razem zakładam OEM BMW. Niby piasty i całe zawieszenie miałem sprawdzane już przez 2 różne serwisy i nic nie znaleźli, mam nadzieje że tym razem uda się rozwiązać problem. Tylko u mnie występują drgania przy hamowaniu z dużych prędkości na kierownicy i nie mam innych wibracji ani na karoserii ani na pedale hamulca nie wyczuwam zbytnio innych wibracji. Dam znać jakie będą efekty.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem eksperyment i wymieniłem tarczę. Na razie jedną - prawą. 90% drgań poszło w niepamięć. Drugą też wymienię, ale okazuje się, że winowajcą była znów krzywa tarcza. Wiadomo - zakładanie na nową piastę używanych tarcz to nie jest dobry pomysł. Teraz na nowej piaście mam bicie 0,01, a założona na niej tarcza ma bicie 0,03 (nawet tyle nie ma a i tak poprawka na warstwę farby)

https://photos.app.goo.gl/1kiHDGcZ8Zj7o8yM8

Ciekawe, ile pojeździ komfortowo... moja ostatnia konkluzja jest taka, że jeśli nie piasty, jeśli nie źle pływający zacisk, jeśli nie jakiekolwiek inne cuda, to problem leży w zasadzie w tym, że przegrzewam tarcze i datego się krzywią. A faktycznie jeżdżę sporo po autostradzie i względnie szybko (nie tylko 30km/h po mieście). Zobaczymy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jaką metodę docierania tarcz polecacie? ja zawsze jeździłem spokojne przez 200km unikając ostrych hamowań. A widze że jest dużo informacji zeby wykonać sekwencje 5-6 hamowań np z 60 do 0 .
Opublikowano
  • Autor
Nie mam. Po prostu na początku jeżdżę delikatnie unikam autostrady a jeśli już to lewego pasa. No i tyle. Myślę że kilka hamowań 0-60 tylko zetrze farbę z tarcz. Choć z tego co widziałem to tarcze pod warstwą farby były stoczone nie na gładko. To być może miało służyć temu żeby pierwsza warstwa starła się szybko i ułożyła. Nie wiem co producenci stosują i rekomendują.