Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem.

W czasie mrozów -20 stopni zaświeciła mi się w trakcie jazdy kontrolka świec DDE.

Samochód w tym czasie klekocze dosyć głośno ale nie traci mocy, nic się nie dzieje.

Czasem jak zgasze po przejechaniu 30km , i znów odpalę to się nie zaświeca.

A po odpaleniu zimnego i przejechaniu 200m znowu świeci.

Co może być przyczyną?

Iwona

• Moderatorzy
Opublikowano
Tak bez podpięcia kompa to można zgadywać. Zatem zgaduję, że paliwo zaczęło się żelować w takiej temperaturze :) tym bardziej, że twierdzisz, że głośno chodzi. Dobry nawyk to tankować gdy wskazówka nie spada poniżej 15L i jak zapowiadają takie mrozy to dodać przed tankowaniem buteleczkę jakiegoś antyżelu. Zawsze to łatwiejszy rozruch. One obniżają temp krzepnięcia do -40C, a zwykły zimowy diesel ma właśnie -20C.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Przynajmniej u mnie na dolnym śląsku jest już cieplej. Jeśli u Ciebie nadal są mrozy to możesz wlać nawet teraz po zatankowaniu byle od razu przed jazdą, to się wymiesza. Jak będzie cieplej i problem się nie pojawi to ja bym się nie stresował :)
Opublikowano

To gdzie ty mieszkasz że takie temperatury?

U mnie na Dolnym Śląsku było ostatnio - 12 w nocy i rano nie mogłem otworzyć tylnych drzwi, pomogło jak przejechałem 10 km grzejąc w aucie na temp 32, drzwi wtedy otworzyły się bez żadnego oporu

Opublikowano
No przy takich temperaturach to elektronika ma prawo zwariować :lol: całe szczęście mrozy odpuściły u mnie dzisiaj 6+ czuć już wiosnę, pozdrowienia z dolnośląskiego :)