Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chciałbym wyposażyć moje auto na wiosnę w styling 95 właścicieli takiej konfiguracji chciałbym zapytać czy wystarczą 4 felgi w rozmiarze 9,5j czy najlepiej założyć felgi w dwóch rozmiarach by koło było równo z błotnikiem ?

Miałby ktoś zdjęcie jak takie koła wyglądają w mpaku z zamieszeniem M-II ?

Pozdrawiam !

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Styling 95 to przód 9,0x19 i tył 10x19. Nie ma tam 9,5.

Na przód i tył raczej będziesz musiał dać dystans, a to dlatego, że przód wejdzie do środka 17 mm i tył chyba 12 mm. I to z głową bo już felgi wystają. Więc jak dasz dystans zbyt duży, to felga może zbyt mocno wystawać.

Może i jest tam tyle miejsca, ale nie sądzę.

Opony do e39 są w rozmiarze do 18", producent nie przewidział tam 19".

Przy 18" masz 235/40 oraz 265/35. Do 19 musisz dać profil niższe, czyli wydawać by się mogło 235/35 + 265/30, ale to są zbyt wąskie opony do felg 9 i 10 calowych.

Zobacz jak wygląda opona 265/35 na 10x19 na zdjęciu poniżej. Dlatego opony dajesz 245/35 + 275/30.

Dystanse wg mojej skromnej opinii 5-10 mm przód na stronę, a tył 10 mm.

http://www.e46zone.com/forum/uploads/gallery/1223484487/gallery_23_14_8580.jpg

A tak wygląda 235/35 na 9x19.

attachment.php?attachmentid=1189963&d=1428694866

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wejdą bez żadnego dystansu.

Wejdź w mój temat - kliknij w zdjęcie w podpisie i obejrzysz sobie jak to u mnie wyglądało.

Moje felgi to 9" przód i 10" tył.

Napisałem, że upchniesz je bez dystansu, ale w praktyce żeby założyć takie felgi musisz wykonać jedną z dwóch opcji

- roztoczyć otwór centrujący w felgach, e39 ma większą średnicę piasty niż słoneczka i wtedy upchniesz bez dystansów

- dołożyć dystans zmieniający kołnierz centrujący na większą średnicę, ale taki dystans to minimum 10mm (jak nie więcej) i wtedy może być kłopot z wystawaniem felg poza obrys auta

pzdr

yaz