Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jaki mix rozmiaru opon można zastosować w e60? Teraz mam 225 40r18 przód i 245 40 r18 tył. Chciałbym tył zmienić na szersze ale czy przód może zostać?
Opublikowano
No właśnie nic się nie dzieje. Mam tylko tył napęd jakby co, więc niczego nie uszkodzę. Lepiej zmienić na profil 35 z tyłu? Na pierwszy rzut oka nie widać różnic między tyłem a przodem. Tyle że z przodu felga jest równo z rantem ochronnym a z tyłu opona ładnie wypełnia felgę.
Opublikowano
Homologowane opony do Twojego auta to 245/40/18, wiesz, że w przypadku kolizji jak będziesz miał opony zza niską nośnocią ubezpieczyciel może Ci nie wypłacić kasy? Co więcej nawet jeśli nie będzie to Twoja wina przez te opony sąd może orzec inaczej. E60 jest ciężkie, trzeba mieć rozmiar zgodny z homolgacją lub zamiennie i my rozmiar ale z indeksem nosnosci nie mniejszym niż przewiduję homologacja. Jedziesz z rodziną na wakacje, 4 osoby na pokładzie i bagażnik i nagle bum bo opona nie wytrzyma. Wyobraźnię polecam uruchomić :)

A6 C6 2011r. 3.0 TDI Quattro

BMW E61 2006r. 3.0D

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Najpierw kup opony zgodne z tabliczką w pojeździe. Homologowane. Na oponach się nie oszczędza.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Wg HGS data rozmiar opon homologowanych to 225 / 55 R 16. Gdzie znajdę info na temat większych rozmiarów? Naklejki mam zdarte przez poprzednika.

wejdź sobie na jakiś kalkulator opon a najprościej -

Homologowane do E60

225/55/16

225/50/17

245/40/18

255/35/19

tak z grubsza :-)

BMW E61 2006r. 3.0D

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Ta kalkulator pisany przez dziennikarza z auto świata...

Rozmiar dobiera się z nalepki w pojeździe/instrukcji obsługi lub katalogu online BMW.

Jak inne rozmiary felg niż OE, to się pyta na forum.

Opublikowano
255/35/19

o te to na bank homologowane :mrgreen: :nienie:

to jaki rozmiar masz homologowany przy 19?

w audi mam ten rozmiar a pozostałe są jak w e60.

BMW E61 2006r. 3.0D

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

A co ma rozmiar opon Audi do BMW? Tyle samo co rozmiar opon ze Skody.

245/35 R19 przód

275/30 R19 tył

W wariancie mieszanym.

Opublikowano
masz rację - chociaż to dość ciekawe, że tak homologowali ale wynika to zapewne z napędu :-) w każdym razie lepiej też założyć z oponę z wyższym indexem prędkości - mówimy o przodzie niż zza niskim.

BMW E61 2006r. 3.0D