Skocz do zawartości

X5 e70 40d spalanie 14l to normalne ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy spalanie w modelu z tytułu Ok 14l/100 jest normalne ? Mam 306koni opony 315/35/20 tył i 275/40/20 przód. Auto ma 300 tys przebiegu. Trasy jakie pokonuje to wlasnie bardzo krótkie odcinki, często pod górkę i w dol. ZazwycZaj jakieś 15km i sportowem, jazda delikatna, bez żadnych sportów, czasem jak mam jakaś prosta to depne ale to chwilkę. Średnia prędkość mam Ok 40km/h. Może to tyle palić czy coś jest nie tak ?
Opublikowano

Najwięcej co u siebie zanotowałem, to 12.9 zaraz po tym, jak odebrałem z ASO po naprawie. Czyszczenie DPF-a, ogarnięcie materiałów eksploatacyjnych i wróciło do normy (czyli 9.5 do 10.5, jazda bez szaleństw). Później program i w efekcie zasuwając 180 (najlepsza prędkość dla wózka, kiedyś się dało bez utraty PJ) na trasie spalał 8.8, a przy jeździe mieszanej okolice 9.

Najmniej co udało mi się zrobić, to 6.5 jadąc bardzo, bardzo spokojnie (nie celowo, po prostu realizowałem "spacer po Warszawsku", tyle że w Czechach), a jadąc celowo oszczędnie przez wioski podbeskidzia wychodziło 7.5 i mniej nie bardzo umiałem zrobić.

Jeżeli Twój bierze 14 i nie pałujesz go zbytnio, to masz coś uszkodzone moim zdaniem. Pierwsze co bym zrobił, to to co u mnie było, czyli przypachany DPF. Miał 300mBar różnicy, a po czyszczeniu poniżej 40mBar - tak mi przynajmniej diagnosta (nie ASO!) raportowal. Czyszczenie na mokro w specjalizowanej firmie kosztowało 600PLN + diagnosta osobno.

Oby tylko tyle.

W.

ps. brzęczy Ci czasami na wolnych obrotach?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

U mnie miasto - Wawa, duzo skrzyzowan - 12l, trasa, ale ze swiatlami co kilka km - ok 10l.

Najmniej wyszla luzna trasa o swicie bez innych aut, ok 7l.

14l bral mi na autostradzie przy 185 - mysle ze mozesz miec coś do poprawy

Opublikowano
  • Autor

Nie zauważyłem brzęczenia na wolnych obrotach lub coś podobnego. Silnik słychać, ze chodzi fajnie, nic nie kopci, nie bierze oleju. Byłem na hamowni pare dni temu i wyskoczyła fajna moc 286km i jakieś 530nm. Fabrycznie 306km i 600nm ale

Podobno te 40d nigdy nie pokazują tyle. Mam skrzynie do regeneracji, sprzęgło coś ślizga i czasem wyskakuje błąd i samochód wchodzi w tryb awaryjny ale czy to by było powodem aż tak dużej różnicy ?Bede robił to w styczniu. Na hamowni mi powiedzieli, ze dpf działa prawidłowo i tyle, przeróbek żadnych nie było w silniku. Niewiem na co jeszcze popatrzeć

Opublikowano
Według mnie normalne spalanie w takich warunkach drogowych
Opublikowano

U mnie było trochę inaczej. 265KM i 544Nm, podobno...typowo dla serii.

To 14l/100km moim zdaniem nie jest normalne.

Obecnie od początku tankowania przejechane niecałe 200km ze średnią 8.6, cykl w mieście ale na "leniwca*" - nic mi się nie chce :(

W takim trybie wszyscy mi się pchają pod koła, chyba czas zacząć normalnie się poruszać.

W.

*prędkości jeszcze przed "karaniem miejskim", ale przyspieszenia jak w samochodzie z 40s do 100km/h.

Opublikowano

Zrób czipa, dostaniesz zupełnie inny wózek, spalanie spadnie na ryjek :)

Tylko zrób to z głową przy pomocy kogoś świadomego co czyni, żeby płaczu nie było.

W.

Opublikowano
  • Autor
Jest w planach ale to pewnie jak dojdę ładu ze skrzynią. Luty/marzec 2021