Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, sorki, że piszę w dziale E90, ale na E60 nikt nie odpowiada, dlatego zwracam się do Was :)

Silnik N52B30 258KM

Ostatnio odebrałem samochód od mechanika z wymiany oleju w skrzyni oraz wymiany odmy, regeneracji alternatora i wymiany klapek DISA. Następnego dnia, odpaliłem auto, przejechałem z 30 km, zatankowałem do pełna, bo była rezerwa, przejechałem z 40 km i zgasiłem, wszystko było dobrze, po 10 minutach jak wróciłem, odpaliłem samochód i zaczęło nim rzucać, komputer pokazał błąd z wypadaniem zapłonu przy 4, 5 cylindrze, po skasowaniu, odpaleniu i ponownym odczycie, pokazało 4, 5, 6 cylinder. Mechanik wymienił świece, nic nie pomogło, zmierzył kompresje, na wszystkich cylindrach wynosi miedzy 12-13 bar. Nie wiem co to może być :/ cewki to jedynie zamieniłem z 5 cyl i 2 cyl, ale błąd nie przeniósł się. Może ktoś miał podobny problem i wie, jak to rozwiązać? Dziwne, że to nagle się stało, mechanik jeszcze wypompował paliwo, bo mówił, że jest strasznie zanieczyszczone, jakiś syf to był, ale wlał potem trochę 95 i zero poprawy. Poniżej wrzucam zdj z INPY:

122082993-352457189299979-3870491399493717356-n.jpg

Opublikowano
Nie wiem jak w N52, ale w twinturbo wplyw na wypadanie zaplonu(cyl.4,5,6) moze miec sonda lambda przed katalizatorem sterujaca tzw. bank 2
Opublikowano
Powiem tak, problem rozwiązany, przyczyna były świece oraz Valvetronic, po wymianie świec pozostał tylko błąd zapłonu na 4 cylindrze, chodził bardzo nierówno i występowało stukanie pod pokrywa zaworów. Valvetronic był bardzo zaolejony, próbowałem zrobić wcześniej kalibrację i inpa wywalała błąd, nie dało się tez sterować nim. Dzwigienki z valvetronica wyskoczyły i uderzały w wałek, po sprawdzeniu i ustawieniu dźwigienki, wymiany valvetronica wszystko wróciło do normy, nie ma stukania, brak wypadania zapłonu i samochód chodzi równo :D