Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moja skrzynia w bmw x5 e70 40d jest najprawdopodobniej do wymiany bądź regeneracji. Auto jeździ ale na pierwszych 2/3 biegach przy zmianie delikatnie szarpie. Wyskakiwał mi komunikat niesprawna skrzynia biegow, błąd dsc, 4x4 i brak stabilizacji jazdy. Wymieniłem olej dynamicznie z nadzieja, ze coś pomoże, auto było tez na kalibracji skrzyni w serwisie bmw. Nic nie pomogło. Dziś byłem w serwisie na odczyt błędów, pobrano olej, w którym widać dość dużo opiłków. A olej wymieniany był 3 tygodnie temu. W serwisie bmw zalecają wymianę u nich na używana. Koszt takiej wymiany z robota, wymiana oleju i miska to 6 tysięcy z groszami. Dostaje gwarancje tylko miesiąc. Podpytałem o przebieg skrzyni to jest to Ok 160 tys. Gościu mówi ze nie ma zestawu naprawczego do tych skrzyń i jak ktoś mi mówi ze ja zregeneruje to będzie ona składana z 2/3 skrzyń. W warsztatach specjalizującymi się naprawami skrzyń mowia znowu odwrotnie, ze lepiej to zregenerować. Koszt takiej regeneracji to tez +/- 6 tysięcy. Może się okazać więcej jak jakiś tam sterownik będzie popsuty. Wtedy koszta w sumie 8-9tys. Jestem w kropce i niewiem na co się zdecydować. Ktoś może coś polecić czy lepiej pchać się w ta regenerację czy brać ta używkę z serwisu bmw?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przerąbane :( współczuję.

Miałem podobny dylemat w Volvo, przy około 210kkm skrzynia zaczęła szarpać. Dałem do regeneracji, gdyż planowałem używać wózek jeszcze długo. Po około 3 miesiącach od regeneracji awaria - tylko tryb awaryjny na jednym z wysokich biegów, ale dojechać do warsztatu się dało. Reklamacja rozpatrzona pozytywnie. Minęło już 12 lat od niej, samochód ma 500kkm przebiegu i nic złego się nie dzieje. Skrzynia daje radę jak zaraz po naprawie, czy reklamacji.

Tak więc ja bym naprawiał, jeżeli masz zamiar długo X-m jeździć.

W.