Skocz do zawartości

F15 - Upgrade iDrive ID.5 -> ID.6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jak w temacie czy ktoś z Was już może robił upgrade iDrive do ID.6?

Jeżeli tak to jak wrażenia, czy warto i co czy coś poza nowym wyglądem się zmienia?

Np. zauważyłem znajomego w mapach auto-scalling, przywitanie po uruchomieniu samochodu a także trochę inny sposób prezentacji rozpoznanych ograniczeń prędkości.

Z góry dzięki za wszelkie info.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja zrobiłem kilka dni temu.

Wrażenia jak najbardziej na plus.

Nowych funkcji nie ma, bo to tylko nakładka na ID5, ale grafika jest ostrzejsza i system działa płynniej

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nowych funkcji nie ma, bo to tylko nakładka na ID5, ale grafika jest ostrzejsza i system działa płynniej

Witaj.

Gdzie robiłeś upgrade i jaki był koszt ? Upgrade przeszedł bezproblemowo ?

Też mam id5 i chciałbym mieć id6.

Pzdr

Niech moc (BMW) będzie z Wami :)

Szymon

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witaj.

Pzdr

Sama zmiana wizualna z ID5 na ID6 to najczęściej kwestia samego ręcznego kodowania. Nawet aktualizacji oprogramowania nie trzeba robić.

Softy po 11.2018 umożliwiają uruchomienie grafiki jak w M5(czarne tło zamiast takiego szarawego).

Masz do mnie niedaleko. Mogę Ci to przekodować

Opublikowano

Witaj.

Pzdr

Robilem to sam poprzez apke BimmerCode.

Calosc trwa kilka sekund. Gdybys mial jakies pytania to pisz na prv

Opublikowano

Headunit->3000HMI->HMi_ID_VERSION

wybierasz id6_lite i voila :D

PS zauwazylem ze bimmercode na kablu enet dziala jakies 5 razy szybciej niz przez bluetooth.

Opublikowano
Dzieki za info :) Niestety ja i tak tego nie zrobie u siebie bo przeciez mam ID 4.... nie przemyslalem sprawy od razu :) w mojej X5 niestety jest starczy wyswietlacz... a wiec przyszlosciowo moze bedzie mala modyfikacja :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no niestety. ID 4 nie da sie

Da się, ale brakuje RAM do poprawnej pracy.

Da się dołożyć RAM, ale taniej wyjdzie zmiana jednostki na tę z ID5

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wszystko sie da, nawet z e39 zrobic f10, tylko po co :D

Za granicą można spotkać przypadki takich przeróbek, włącznie z firmą, która taką usługę oferuje. Widocznie tak to jest rentowne. U nas używana jednostka ID5 wyjdzie taniej

Opublikowano

pomijajac bezsensownosc takiej przerobki, to rentownosci ze stworzenia takiego frankenteina raczej nie ma.

wiem ze ruskie, tudziez araby, takie cos moze i ulepia, ale gdyby taki twor mial wygladac 100% jak oryginal F10, to koszty przewyzsza zakup normalnego egzemplarza i to znacznie

nie wazne czy jest to robione na stepie, savannie czy syberii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pomijajac bezsensownosc takiej przerobki, to rentownosci ze stworzenia takiego frankenteina raczej nie ma.

wiem ze ruskie, tudziez araby, takie cos moze i ulepia, ale gdyby taki twor mial wygladac 100% jak oryginal F10, to koszty przewyzsza zakup normalnego egzemplarza i to znacznie

nie wazne czy jest to robione na stepie, savannie czy syberii

Soft da się wgrać bez problemu. A robota z pamięcią wygląda podobnie jak dokładanie ramu do ultrabooka, który ten ram ma lutowany, więc gdzie masz frankensteina.

Cały czas mówię o NBT EVO ID4, kompletnie nie myślę o NBT bo to zupełnie inna jednostka.

A co do ulepa w przypadku F10, to kto powiedział, że musi to źle wyglądać:

9089545300_1606480013_thumb.jpg 2076356300_1606480013_thumb.jpg 6888005700_1606480013_thumb.jpg 3040474700_1606480022_thumb.jpg 2154234100_1606480023_thumb.jpg

Dwa różne montaże, wg życzeń klienta.

Na ostatnim zdjęciu też jest ekran dotykowy, a z poziomu użytkownika kompletnie nie widać różnicy między fabryczną jednostką