Skocz do zawartości

Akumulator Rozruchowy 12V OE MERCEDES BENZ AGM 80Ah 800A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie czy warto kupić taki akumulator do zwykłego diesla 2.0 bez funkcji start stop.

W Lublinie jest sklep z akumulatorami który sprzedaje takie nowe za 380 zł.

Czy będę mieć z tego zakupu jakieś korzyści czy szkoda sobie głowy zawracać i założyć zwykły kwasowy?

Opublikowano
Jak w temacie czy warto kupić taki akumulator do zwykłego diesla 2.0 bez funkcji start stop.

W Lublinie jest sklep z akumulatorami który sprzedaje takie nowe za 380 zł.

Czy będę mieć z tego zakupu jakieś korzyści czy szkoda sobie głowy zawracać i założyć zwykły kwasowy?

A AGM to niby jaki jest, jak nie kwasowy?

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

AGM można ładować przez odpowiednią ładowarkę automatyczną ..... To wiem. W aucie przecież jest ładowane alternatorem....

Tak AGM to też kwasowy tylko w innej technologii.

Pytam tylko czy jest sens wkladania takiego akumulatora gdy jest atrakcyjna cena zakupu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Według mnie jest to lepszy akumulator, niż zwykły. Wsadziłem 10 letniego AGM 80Ah z mojej e87 do diesla e46. E87 marudziła, że akumulator jest do bani. W domu próbowałem go naładować odpowiednim prostownikiem do AGM, ale przez tydzień nie wyskoczyło, że jest naładowany. AGM pewnie już nie ma tej swojej pojemności. Wsadziłem go do e46 i od dwóch lat działa lepiej niż CENTRA, którą po zakończeniu gwarancji non stop musiałem ładować. AGMa przez te dwa lata nie dotykałem.
Opublikowano
Jak kupisz i będzie OK to daj znać .. ja bym wziął też do Sprintera jeśli by pasował ..
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem wsadzilem ten akumulator..... czy to dobry zakup okaże się dopiero za jakiś czas.

Wziąłem 80 Ah ale jest też 92 i chyba 100 Ah. Nie wiem czy to są oryginały tak naprawdę bo obudowa jest z 2017 roku a środek zalewany pod koniec 2019 roku. Tak przynajmniej wynika z rozkodowania i znaków na klemie.

Czy ładowanie akumulatora 13.9- 14.0 na odpalonym silniku i włączonych światłach, klimie, radiu jest prawidłowe?

Opublikowano

Ładowanie masz książkowe ;) .....

13.8 do 14.2 Volta to ideał ... zależy też od miernika bo one mają rozrzut pomiaru jak śrutówka :mrgreen: ...