Skocz do zawartości

Seryjne głośniki wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam w swojej e90 seryjne nagłośnienie ale wymieniłem z tylu na Logic 7 oraz w przednich drzwiach również na Logic 7 dołożyłem te małe co są w listwach i na dniach powinienem zmienić suby na również Logic 7 i tutaj pytanie jaki wzmacniacz do tego i jak to wszystko podpiąć mam jakiś alpine ale muszę go poszukać czy ewentualnie od hifi da radę oraz jak z kodowaniem tego ? Gra warta świeczki czy zostawić jak jest ?
Opublikowano

Jeśli możesz to koniecznie zmień wzmacniacz..., efekt jest taki jakbyś wsiadł do innego auta. Te głośniki które wsadziłeś mają zdecydowanie większy potencjał w stosunku do tego co może dać fabryczny wzmacniacz. Piszę z własnego doświadczenia. Zrobiłem kiedyś dokładnie tak jak Ty, a potem wróciłem do fabryki i jest dramat...

Polecam JL Audio XD600/6. Jest w zasadzie P&P, mam nawet na zbyciu przejście do fabrycznej kostki, nic nie trzeba ciąć. Gdybyś chciał, pisz PW.

Opublikowano
  • Autor
Witam, dziękuje za odpowiedz tylko ze ja mam seryjne nagłośnienie które nie posiada wzmacniacza i będę musiał kable ciągnąć tylko pytanie w co się najlepiej wpiąć
Opublikowano
Rozumiem że masz podstawowe radio Business..., kurcze w takim układzie nie wiem czy nie warto zmienić je na Professional, wtedy ono nie ma w sobie wzmacniacza, służy jako odtwarzacze i łatwo się to wszytko laczy. No ale w tej sytuacji tak czy siak musisz ciągnąć kable...
Opublikowano
  • Autor
Właśnie mam professional navi. Nie jest moja mocna strona ciągniecie kabli i zabawa z tym jestem zielony w tym i nie wiem co jak i od czego zacząć
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przekodować radio na system Hifi, co uaktywni osobne wyjście na subwoofery

Skorzystać z tego wyjścia i poprowadzić przewody do bagażniki. Przy użyciu konwertera Hi-low przerobić to na cinch i masz wyjścia do wzmacniacza na subwoofery. Remote też jest w tym wtyku(jedna z małych wtyczek w navi).

Głośniki w drzwiach i półce zostawić pod radiem, a tylko subwoofery zasilić czymś lepszym.

Kilka podobnych modyfikacji wykonałem w E65. Ostatnio w E60 LCI. Właściciel nawet nie zauważył, że jeden z zakupionych subwooferów jest uszkodzony :P

Jedna ważna uwaga. Oryginalne subwoofery z logic7 z E60 i E90 mają impedancję 2 Ohm, co jest bardzo ważne przy doborze wzmacniacza.

8 Ohm pojawiło się najpierw w E70, a później w serii Fxx

Jedynie przedliftowe subwoofery z E65 mają impedancję 4 Ohm, co umożliwia użycie wzmacniacza 4-ro kanałowego, podłączonego w mostkach(co umożliwia dużą moc tanim kosztem)

Opublikowano
  • Autor
A czy wie Pan może jak przekodować radio na hifi wystarczy dokodowac $676 bodajże do modułu cas i frm ? Czy jak go wyglada bo akurat w to się nie zagłębiałem
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A czy wie Pan może jak przekodować radio na hifi wystarczy dokodowac $676 bodajże do modułu cas i frm ? Czy jak go wyglada bo akurat w to się nie zagłębiałem

Teoretycznie tak, ale nie wiem jak zachowa się to w tym przypadku. Powinno dać zamierzony skutek(aktywować wyjście na subwoofery, usunąć podbicie wysokich tonów i odciąć bas z głośników w drzwiach)

P.S. na forach nie trzeba używać formy "Pan" ;)

Opublikowano
  • Autor
Jak napisałem wyżej tak zrobiłem lecz praktycznie wcale nie czuć basu z subwooferow tylko z głośników w boczkach przednich a radio niby jest zakodowanie na hifi $676
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak napisałem wyżej tak zrobiłem lecz praktycznie wcale nie czuć basu z subwooferow tylko z głośników w boczkach przednich a radio niby jest zakodowanie na hifi $676

Samo kodowanie przecież nic nie daje.

Dołożyłeś instalację o której pisałem i podłączyłeś pod zewnętrzny wzmacniacz subwoofery?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Podłączyć do subwooferow podłączyłem wszystko wyprowadziłem ale nie wiem teraz pod co podłączyć wzmacniacz a najbardziej chciałbym żeby wzmacniacz się uruchamiał po włożeniu kluczyka do stacyjki