Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym doposażyć moje BMW w przycisk otwierania tylnej klapy z kabiny;

Mam już przycisk oraz kostkę, potrzebuję informacji:

gdzie szukać plusa do podświetlenia

oraz gdzie podłączyć kabelek z sygnałem do otwierania

masę już mam ;)

studiowałem już diagramy z WDSa, ale nie wiem czy mogę im zaufać na 100%

Pozdrawiam

edit:

Z WDSa wychodzi że:

sygnał otwierania bagażnika należy podłączyć pod 39 pin modułu: A149a Car access system

a podświetlenie pod 43 pin modułu: A3 Light module

czy można gdzieś indziej podkraść ten plus dla podświetlenia ?

plus kodowanie:

Moduł: HKL

FUNKTION_TOEHKI

aktiv

poprawcie mnie jeśli się mylę

pozdro

Opublikowano

Jako iż nikt nie wie, zrobiłem według WDSa i działa, nie trzeba było nic programować.

Jak ktoś będzie potrzebował dokładnej instrukcji później zrobie manual

Pozdro

Opublikowano
Przy okazji zapytam, ten przycisk działa również gdy auto jest odpalone? W ruchu? Czy tylko na postoju?

Nie próbowałem go używać w trakcie jazdy, ale na odpalonym silniku działa z zamkniętymi drzwiami również.

Jutro sprawdzę jak to dokładnie wyglada

EDIT

w czasie jazdy nie da się otworzyć klapy

Natomiast po zatrzymaniu nawet przy zablokowanych zamkach da się ja otworzyć.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem na etapie tego retrofitu u siebie

Kupiłem przycisk, przełożyłem piny i kable o odpowiedniej długości do kostki na przycisk i mam pytanie o podłączenie zasilania pod moduł CAS pod pin 39

1. Czy jak rozłączone kostkę modułu CAS to nic się nie zresetuje a potem normalnie odpalę auto i nie będzie problemów z Immo ?

2. Czy ktoś ma zdjęcie nawet jakieś z neta, gdzie ten pin się znajduje na kostce który róg i miejsce aby mieć już podgląd i nakierowanie gdzie wpinać wiązkę z pinem ?

Opublikowano

Rowniez udalo mi sie dolozyc przycisk i jedynie to mialem problem z podlaczeniem oswietlenia, bo pin 43 w module swiatel bym juz zajety i nie mialem niestety zadnego punktu zbiorczego nisko związanego z oświetleniem, tylko masa x2

2242774e7cd87.jpg

a okazalo sie ze w moim modelu punkt zbiorczy jednej masy I calego oswietlenia wnetrza jest w jakims wielkim pudelku nad modulem swiatel i zeby tam sie dostac to trzeba krasnoludka.

421d9e74b6dca.jpg

85683f1aa08b8.jpg

podlaczenie tego zajelo mi 4h lezenia plecami na progu auta..

plus kable, ktore mialem zarobione byly za dlugie I musialem zrobic splot z nich. Wiec srednio jestem zadowolony z retrofitu..

619ac6e29587f.jpg

6bff4d5c54f9c.jpg

ale dziala

971e65fed3f0d.jpg