Skocz do zawartości

E46 320d 2002, problem z elektroniką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witajcie, mam straszną zagwozdkę. Pewnego dnia jak wracałem do domu auto zaczęło przygasać, odpalało z bardzo słabym kręceniem rozrusznika aż nagle wgl nie odpalił. Wymieniliśmy akumulator na nowy i jest znowu to samo, przy próbie odpalenia jest tylko cyknięcie. Akumulator znowu się rozładował. Wymieniliśmy kable masy bo były już zaśniedziałe i dalej problem się pojawia. Co może to powodować ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie jasno opisałeś.

Po wymuan7ie akumulatora poprawiło się i po czasie znowu zepsuło. Czy wymiana kompletnie nic nie dała?

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mierzyłeś napięcie ładowania? Bo objawy wskazują raczej na brak ładowania przez alternator
Opublikowano
  • Autor
Nie jasno opisałeś.

Po wymuan7ie akumulatora poprawiło się i po czasie znowu zepsuło. Czy wymiana kompletnie nic nie dała?

przepraszam faktycznie trochę zagmatwane, nic nie pomogło wczoraj zostawiłem samochód dosłownie na 30 minut wracając ze sklepu i już nie odpalił tylkko charakterystyczne cyknięcie..

Opublikowano
  • Autor
Mierzyłeś napięcie ładowania? Bo objawy wskazują raczej na brak ładowania przez alternator

bez odpalonego ma 12v, z odpalonym 14 więc alternator cholera niby działa

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Bardzo dobry aku ma 12,6V. Równo 12 to już taki zmęczony. Ładowanie jest ok. Rozrusznika nue bierzesz pod uwagę?

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor
Bardzo dobry aku ma 12,6V. Równo 12 to już taki zmęczony. Ładowanie jest ok. Rozrusznika nue bierzesz pod uwagę?

wiesz co teraz miał 12,3 v wiec wydaje mi sie ze to różnie pokaże, najbardziej szkoda mi że to nowy akumulator a już sie rozładował...

wydaje mi sie że rozrusznik jest okej, ale oddam go jeszcze i zobaczymyy tylko najgorsze ze myślałem że już wszystkko bedzie okej ale no niestety...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ładowanie mierzyłeś na ciepłym czy zimnym silniku?

Miałem kiedyś przypadek w starym 3.0d, że alternator na zimnym miał książkowe ładowanie. Jak się rozgrzał to przestawał ładować(dostawał przebicia)

Opublikowano
  • Autor

mierzyłem po jezdzie z 20 minut, i swieżo odpalonym więc chyba tak i tak.

nie wiem dziś wszystko było okej, zmierzyłem ile zżera akumulator z wszystkim wyłączonym było to 0,35 a wiec wartość prawidłowa możę to po prostu przypadek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie jest prawidłowa, powinno być 0,03. Coś kradnie prąd jeżeli auto było uśpione i żadna żarówka nie świeciła.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kiedyś sprawdzałem u siebie i po całkowitym uśpieniu brał 0,015A, więc 0,35A to zdecydowanie za dużo.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Masz akumulator powiedzmy 80Ah. Jak podzielisz to na 0,35A to ci wyjdzie ze akumulatora starczy na 228 godzin, czyli 9 dni przy dobrym wietrze. Jak chłopaki piszą, coś masz zepsute.