Skocz do zawartości

118i pare problemów po zakupie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem ostatnio e87 118i n43b20 2008 aby użytkować normalne auto po w221 który prawie puścił mnie z torbami.Podczas oglądania nie było żadnych zlych objawów i błędów. Dzień po zakupie Okazuje sie, że auto nierówno chodzi na wolnych oraz telepie budą gdy zimne, czasem te objawy w mniejszym stopniu występują też na ciepłym silniku.Pojawił się błąd p0597 w sterowniku ale chceck nie swieci. Blad ma zwiazek z termostatem wiec pewnie nic do falowania obrotów nie ma. Jakieś sugestie co może być problemem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To sobie wybrałeś motor N43 :D Ten musi być z pewnej ręki, uczciwie serwisowany, aby nie ładować w niego kasy.

Błąd raczej twoich objawów nie powoduje.

Thermostat Heater Control Circuit High

Voltage in onboard electrical system > 10 V

Service Notes

1. Check wiring

Repair if defective

If wiring is OK proceed

to check component (electrical check)

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

To już po zakupie doczytałem, że n43 do Najtrwalszych silników Nie należy. Domyslam się, że problem może powodowac :

-rozrzad

- wtryskiwacze( 1000 pln za sztuke???)

- świece

- cewki

Da sie ustalić który to element by uniknąć wymiany połowy auta?

Opublikowano
Stan wtryskiwaczy można ocenić diagnostyką komputerową oraz po stanie świecy, po jej kolorze. Ogólnie z tego co mi wiadomo to świece zapłonowe w tym silniku to 40-60 tyś. i wymiana, więc pewnie też Cię to czeka. Znajomy ma ten silnik i wymieniał w nim już 2 wtryski na używane, cewki, świece, rozrząd i jest bardzo zadowolony :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dzieki za odpowiedz.

d2d5768c98bfd.jpg.html

https://zapodaj.net/d2d5768c98bfd.jpg.html

3 cewki od prawej do wymiany?

Ja bym się nie zastanawiał tylko wymieniał. Najlepiej na nowe, markowe i od razu cztery świece do tego.

Opublikowano
  • Autor
Tak zrobię
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Skoro nie było wypadania zapłonu to mimo wszystko działały. Przyczyną telepania na zimnym są wtryskiwacze, i tak, kosztują 1000,- za sztukę. Po korekcjach można ocenić, które są do wymiany. Wymienia się przynajmniej parami w tym przypadku, czyli bank 1 (1 i 4) lub bank 2 (2 i 3).

P0597 2EF5 Cyfrowy sterownik silnika: Termostat o zmiennej charakterystyce, odtwarzanie

Termostat do wymiany ze względu na uszkodzoną grzałkę. Nikt w tym silniku nie powinien chcieć mieć niesprawnej grzałki (nie jest zbijana temperatura pod obciążeniem, wtedy śmieszny olej 5w30 nie daje rady i mamy wspaniałą lampę alladyna, później już prosta droga do remontu).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Zmieniłem świece oraz cewki. Zachowanie silnika bez zmian. Nie byłbym sobą gdybym nie poszukał tańszej opcji wtryskiwaczy. 42 usd za zregenerowany wtryskiwacz z gwarancja( wiadomo ciężka do realizacji) co daje około 155 zł. Co myslicie?

US $44.00 20% Off | Renovation Car Fuel Injector Index 11 Petrol Injector Types 13537589048-11 for BMW E61 E60 E93 E92 E91 E90 E82 E87 E88 F10

https://a.aliexpress.com/_eOdy9Z

Możecie mi podać nr części tego termostatu?

Opublikowano
Podaj VIN. Postaram się pomóc z numerem termostatu.
Opublikowano
  • Autor
WBAUE51060PZ241870

Edytowane przez Perki

Opublikowano
  • Autor
Dziekuje za nr cześci i linki. Jeszcze jedno pytanie . Czy inpą zdiagnozuje i zakuduje wtryskiwacze?
Opublikowano
Dziekuje za nr cześci i linki. Jeszcze jedno pytanie . Czy inpą zdiagnozuje i zakuduje wtryskiwacze?

Tak :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam.

To jest odpowiedni nr wtrysku do n43b20 ?

13537589048

Opublikowano
  • Autor
Dzieki za odp. Znalazlem zregenerowane wtryskiwacze z tym numerem po 175 zl jednak my friend twierdzi, że wtryskiwacz nie pasuje do n43 tylko do n54 n63.Kto Ma racje?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ten numer 13537589048 jest od n43, n53. Zmien chinczyka;)

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7589048-rp-wtryskiwacz

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
2 wtryski juz w samolocie pomimo tego że wciaz walcze z inpa i nie sprawdzłem czy to wtryski. Może ktos wie Co zrobic jesli nie mam pod e87 silnika n 43, a pod e90 gdy wybieram n43 i wchodze we wtryskiwacze to pokazuje mi sie sys008 job not found?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Podpowie ktos co to za bledy ktore wrocily zaraz po skasowaniu:

10739 29F3 Niederdruckseite, drucksensor

10992 umbekannter fehlerort

11909 2E85 elektrische wasserpumle kommunikation

Pozatym byly jeszcze takie ktore narazie sie nie ujawniaja

10998,10994,10996,12049,10905,12021(termostat wiem, juz kupilem)

Dzis po odpaleniu i podzas standardowej zlej pracy na zimno zapalil sie chceck i auto jezdzilo jakby na 3 gary. Dopiero po zgaszeniu i odpaleniu ponownie bylo ok i juz bez bledu.

Opublikowano

N43 żony chodzi jak żyleta. w trasie spalanie po 6,8-7,2 L

Po miejscu 8,5L

Też miałem ten problem w swojej po zakupie

Wymieniłem rozrząd cały kmpl. i też Ci to polecam bo mój był żużyty ( montaż tylko z blokadami)

i polecam Ci wymienić świece i cewki cały kmpl. Wtrysków na razie nie ruszaj.

JAki masz przebieg ?? Jakie paliwo lejesz

Ja leje tylko V-powera z schela + co pół roku STP do wtrysków na pełny zbiornik.

Jak lałem zwykłą 95 miałem problem z Noxem i drugim czujnikiem EGT + sporadyczne błędy sondy po przejściu na V-Powera spokój. Po wymianie cewek auto na światłach pracuje tak równo że czasem się zastanawiam czy faktycznie pracuje.

Opinie o tym silniku są wyssane w połowie z palca. Ja zmieniam olej co rok ( bo zona ma do pracy 5km) i leje tam LM 5w30 Longtime High tech .. Bańka ok 200złale warto.

MAm zero dolewek oleju silnik jest szczelny w środku jest czyściutki.

Jeżeli uda mi się dorobić isofix przedni żeby żona miałą wygodniej z nosidełkiem to za cholere tego auta nie sprzedam i wymienie profilaktycznie wtryski na nowe . Auto ma 150k przebiegu. Kupiłem jak miała 128.

Opublikowano

Dzis po odpaleniu i podzas standardowej zlej pracy na zimno zapalil sie chceck i auto jezdzilo jakby na 3 gary. Dopiero po zgaszeniu i odpaleniu ponownie bylo ok i juz bez bledu.

Tak jak napisałem wymień świece i cewki

Ewentualnie sprawdź jeszcze na rozgrzanym STFT i LTFT jeżeli miało by paść na wtrysk to zobaczysz co robi sonda.

Opublikowano
  • Autor

Swiece i cewki wymieniłem miesiac temu. Bez zmian. Korekty ciezko Mi sprawdzic bo inpa nie chce do konca wspolpracowac.

Przebieg 178, leje zwykle 95 pb

Opublikowano
podjedź do kogoś normalnego kto ogarnia i sprawdzcie STFT na kompie . Już Cię to nakieruje . A jak jest problem z wolnymi to na bank coś wyjdzie. albo za bogato albo za ubogo.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki za info. Szukam diagnosty. Przyszedł do mnie przed chwila gosc ktory robi bmw i po odkreceniu Korka oleju i pomacaniu lancucha twierdzi, że jest za luzny i to przez niego. Przy luznym lancuchu takie cuda beda sie dziać?