Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ISTA widzę różnicę między masą powietrza zmierzoną a zadaną. Po odpaleniu auta, na biegu jałowym widzę takie wartości a silnik pracuje dość twardo i buczy:

Przechwytywanie3.png

Po kilku minutach wartości wyrównują się a silnik zaczyna gładko pracować. Wartości wyglądają mniej więcej tak:

Przechwytywanie2.png

Wystarczy, że przygazuję i znów te wartości się rozjeżdżają i po kilku minutach znów się pokrywają.

Podpowiecie co może być przyczyną takiego zachowania? Chciałem już szukać nieszczelności w dolocie, ale te wartości w ISTA mocno mnie zastanawiają.

Dodam, że w komputerze nie ma żadnych błędów. Robiłem test MAF, EGR itd i wszystko wg ISTA działa jak należy. EGR i kolektor był czyszczony kilka miesięcy temu.

Opublikowano

Nie wiem, jak to jest w 530d, ale w moim 2.0D N47 wartość masy powietrza ma znaczenie tylko, jeśli zawór EGR pracuje. Jak jest zamknięty to pomiar nie ma znaczenia. Jest to opisane w instrukcjach w ISTA. Dodaj sobie parametry pracy EGR i zobacz, czy nie jest tak jak napisałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Wartość nastawnika EGR jest prawidłowa z tego co podaje ISTA. Wartosci zadane i odpytane są takie same i zmieniają się wraz z obrotami. Może zawór podciśnienia szwankuje i puszcza podciśnienie na bypass otwierając go i wpuszczając bokiem spaliny do kolektora?

Jest zauważalna różnica w kulturze pracy silnika w momencie kiedy te wartości różnią się i kiedy ostatecznie się wyrównają, więc coś tam jednak kuleje.

Opublikowano

Nie twierdzę, że wszystko jest w porządku, ale u mnie ten trop okazał się zły. Został wymieniony przepływomierz, sprawdzone nieszczelności w dolocie i układzie podciśnienia, wyczyszczony dolot itd.

I poprawy nie było. Ani zmiany w temacie różnicy między oczekiwaną a istniejącą ilością powietrza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk