Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie. W mojej jest cześć - zawór wody z dodatkowa pompa wody o numerze 64 11 8 374 994. Czegoś takiego nie można kupić no chyba ze w aso za 1600,- A obok na rysunku jest osobno zawór wody 64 12 8 374 995 do kupienia pełno zamienników i osobno pompka do zaworu 64 11 8 375 237 także bez problemu do kupienia. Teoretycznie do mojego ...994 jest jakiś zestaw naprawczy zaworu ale nie ma pompki. Mam błąd niedziałającej dodatkowej pompy. Kupiłem dwie na Allegro - gorszy szmelc od mojej. A pytanie czy można jakoś zamontować zawór i pompę https://allegro.pl/oferta/bmw-e39-e60-e61-e63-e65-e53-dodatkowa-pompka-wody-7775708637?reco_id=beb91811-c76f-11ea-b496-ecf4bbc5c9b0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951. https://allegro.pl/oferta/zawor-nagrzewnicy-febi-100705-9415030314 W miejsce zaworu z pompa ... 944. Obydwie wtyczki czyli do zaworu maja 3 piny i do pompki 2 piny - teoretycznie pasują,
Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A Ty myślisz, że ludzie nie mają swojego życia tylko siedzą na forum, czekając na takie tematy jak twój?

Nie dałeś nawet innym szansy na odpowiedż i po kilku godzinach od założenia tematu lamentujesz, że nikt nie odpowiedział.

To nie FB, gdzie w kilka minut jest lawina, nic nie wnoszących komentarzy i masz mętlik w głowie jeszcze większy niż na początku.

Co do tematu to mieszasz dwie zasadnicze sprawy.

64 11 8 374 994 to jest zestaw elektrozaworów ogrzewania z ich pompką. Odpowiedzialne za ciepłe/zimne powietrze w kabinie.

Natomiast DODATKOWA POMPA wody jest zamontowana samodzielnie na chłodnicy.

Wymusza ona obieg płynu chłodzącego kiedy silnik nie jest uruchomiony (jest na zapłonie).

Teraz pytanie. Co padło u Ciebie?

Masz jakieś screeny z np. INPY? Jeżeli tak to wklej je tutaj.

pzdr

yaz

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie pamiętam jak dodatkowa pompka wody wygląda w e39, ale ta co linka z allegro dałeś to na 100% idzie pod webasto w e39 i e60 jako dodatkowa (wymieniałem u siebie i działa). Ale czy to jest to samo co bez webasto to nie wiem niestety.

Co do zaworów to e 39 regenerowałem uszczelki zestawem z allego i jakoś to działało, jak to pada to masz problem z temepraturą w kabinie.

Opublikowano (edytowane)
Ok sorry. Ale czegoś nie rozumiem. Z tego go napisałeś to mam mieć ...944 zawór z pompką i drugą dodatkowa pompkę przy chłodnicy? Niestety nie mogę jej znaleźć. Z tego rysunku wydawało mi się ze jest zamiennie. https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/64_0676-zawor-pompy-wezy-wodnych/vBH56650 Edytowane przez Marek3003
Pozdrawiam.
Opublikowano
Nie mam problemu z ogrzewaniem. 21 - zusatzwasserpumpe. Error fr: 216. Kurzschluss gegen Masse. Grzeje i chłodzi. Mam jeszcze drugi błąd - wentylatora klimatronika ale o tym wiem bo go wyciągnąłem. Dokładnie mam coś takiego zawór zintegrowany z pompką i nie wiem dlaczego nie można kupić takiej pompki? https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-zawor-bmw-e38-e39-8374994-1147412135-9269732484
Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Z tego go napisałeś to mam mieć ...944 zawór z pompką i drugą dodatkowa pompkę przy chłodnicy? ...

Nie napisałem, że masz mieć.

Napisałem tylko różnicę między wklejonymi przez Ciebie dwoma linkami.

Ta pompka na chłodnicy występuje w M54 i pewnie też w M52 ale od 98 albo później.

U Ciebie jest zapewne właśnie zestaw EZ wraz z pompką - 64118374994. I ta pompka przy EZ robi dokładnie to samo co pompka w M54 zamontowana na chłodnicy, a dokładnie pod chłodnicą.

Potrzebujesz znaleźć samą pompkę, więc albo trzeba dostać się do EZ i spisać z niej numer i szukać zamienników, albo poszukać na podstawie info z netu.

Na schemacie, który wkleiłeś jest sama pompka, pozycja 2 - 64118375237.

pzdr

yaz

Opublikowano
Poszukam, może na coś trafie choć na razie bez skutku. Przeczytałem inny temat w którym ktoś opisuje, że pompka służy do wymuszania obiegu przy niskich obrotach silnika czyli zimą w mieście będzie cieplej i do Obslugi przycisku Rest i można bez niej jeździć. W w210 tez była podobna w obiegu ale ona przede wszystkim miała za zadanie po zgaszeniu silnika pompować dalej płyn by nie doprowadzić do przegrzania głowicy i uszczelki. Dzięki. I to kolejny dowód ze e39 należy kupować tylko po liftingu. Dostępność zamienników i wiele naprawionych błędów,
Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taki zestaw EZ występował również w v8, a to żaden dowód, że e39 tylko po lifcie jest warte zakupu.

Dodatkowe pompki wody to pięta achillesowa bmw, nie tylko 5er i nie tylko e39 przed liftem.

Ja u siebie wymieniałem taką pompkę już dwa razy.

Fakt jest faktem, że dostępność i cena są na lepszym poziomie.

Bez tej pompki auto przeżyje. Jeżeli nic nie znajdziesz to na twoim miejscu rozebrałbym tę pompkę i ją wyczyścił i pewnie odżyje.

pzdr

yaz