Skocz do zawartości

[F34] Wideorejestrator i tryb parkingowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym zamontować wideorejestrator z 2 kamerami i korzystać z trybu parkingowego.

Montował ktoś może wideorejestrator w F34 podłączając się na stałe do instalacji (przez jakiś powerbox/adapter zasilania)? Interesuje mnie jak Wam się sprawdza takie rozwiązanie, na jak długo wystarcza zasilanie kamerki w trybie parkingowym i gdzie się podłączyliście (do bezpieczników w bagażniku)?

Zastanawiam się, czy sam adapter zasilania wystarczy (np. Vico Power-Plus), żeby zabezpieczyć się przed rozładowanie akumulatora. Czy jednak niezbędny jest osobny powerbank, jak np. BlackVue B-124X.

Co do urządzeń: BlackVue DR750S-2CH DUAL lub BlackVue DR900S-2CH 4K DUAL wydaje się ciekawą opcją (w miarę dyskretne). Xiaomi też coś szykuje ciekawego: 70mai A800: Dual-vision 4K.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za instrukcję.

Czyli z tego co widzę, w serii F oryginalne kamerki BMW podłączane są do modułu FEM z przodu. A dokładniej do odpowiednich kabli (poprzez szybkozłączki), które dochodzą do konektora A173*3B:

- A2 (GE cable) -> PIN 33: Supply, terminal 30 / Fuse F57

- A3 (RT cable) -> PIN 20: Activation, relay, terminal 15N / Front power distribution box

- A4 (SW cable) -> PIN 24: Sensor ground / Refrigerant pressure sensor

(opisy pinów wzięte z https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f34-320d-xdrive-sat/components-connectors/components/components-with-a/a173-fem-front-electronic-module/H1iZZlgo)

Nie wiem czy w taki sam sposób można podłączyć powerboxa. Chyba jednak najbezpieczniej podłączyć go do bezpieczników w bagażniku używając bypasów.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Terminal 30 to po prostu stały plus(nie każdy "stały" plus jest cały czas włączony w tych modelach, Terminal 30B i 30G przykładowo już niekoniecznie)

Terminal 15 to plus po zapłonie.

Kamerka jedynie co może potrzebować do ładowarki z 12V na 5V.

Jeśli ma działać także tryb parkingowy, to podłączasz taką ładowarkę do terminala 30, wtedy będzie cały czas zasilona

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za cenną informację. Tego mi brakowało.

Adaptery zasilania podłącza się właśnie pod "stały plus" i "plus po zapłonie" (pod 12V).

Przy okazji, ciekawą opcją jest kamerka Alpine DVR-F800 PRO, która ma w zestawie adapter do podłączenia do stałego zasilania. I w opcjach kamerki można ustawić przy jakim poziomie naładowania akumulatora ma się wyłączyć. Dzięki czemu nie trzeba kupować osobnego adaptera zasilania (takiego jak Vico Power-PLUS, BlackVue Power Magic Pro czy MIO MiVue Smartbox III).

Opublikowano
to taka kamera ma sens. Kiedyś się mega spieszyłem na samolot i zostawiłem auto na pargingu z kamera w trybie monitorowania. Po powrocie no ten teges :mrgreen: prąd się skończył mi :mrgreen:
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dzięki za instrukcję.

Czyli z tego co widzę, w serii F oryginalne kamerki BMW podłączane są do modułu FEM z przodu. A dokładniej do odpowiednich kabli (poprzez szybkozłączki), które dochodzą do konektora A173*3B:

- A2 (GE cable) -> PIN 33: Supply, terminal 30 / Fuse F57

- A3 (RT cable) -> PIN 20: Activation, relay, terminal 15N / Front power distribution box

- A4 (SW cable) -> PIN 24: Sensor ground / Refrigerant pressure sensor

(opisy pinów wzięte z https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f34-320d-xdrive-sat/components-connectors/components/components-with-a/a173-fem-front-electronic-module/H1iZZlgo)

Nie wiem czy w taki sam sposób można podłączyć powerboxa. Chyba jednak najbezpieczniej podłączyć go do bezpieczników w bagażniku używając bypasów.

A czy w G20 330i montaż może być podobny? W instrukcji nie widzę odniesienia do tego modelu. Chyba, że gdzieś jest jej nowsza wersja.