Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam bmw e90 318i 129KM N46b20.

Ostatnio przy wymianie kół mechanik wspomniał o konieczności wymiany amortyzatora z przodu z prawej strony. Tutaj moje pytanie.

Wymienić tylko prawy czy od razu lewy też ? Jaki powinien być orientacyjny koszt wymiany i jakiej firmy amortyzator kupić ?

Druga sprawa, serwis klimatyzacji. Teoretycznie działa wszystko bez problemu, ale od 3lat nie robiłem nic. Przy starcie śmierdzi lekko przez moment, ale po chwili chłodzi już ok bez żadnych zapachów i działa wydajnie. Tutaj kolejne pytanie : ile zapłacę za czynnik i odgrzybianie ?

Jestem z Poznania, polecicie jakieś miejsca gdzie zrobię w/w rzeczy bez nerwów i obaw, że mechanik naciągnie mnie.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o amortyzatory, to proponuję od razu wymienić dwa wraz z mocowaniami. Polecam firmę Sachs ok. 300 zł/szt oraz mocowania ok. 60 zł/szt.

Klima - na pewno powinieneś wymienić filtr kabinowy. Możesz potem zastosować taki preparat: https://k2.com.pl/produkty/k2-klima-fresh-150-ml. Chociaż po 3 latach mógłbyś się wybrać na serwis klimy. Koszt ok. 300 zł w zależności od ilości czynnika, który trzeba będzie dobić.

Opublikowano

Ok, bardzo dziękuje. Czy możecie napisać ile warsztat +/- weźmie za robotę ?

Chce wymienić :

-amortyzator 2x przód + mocowania (lewa,prawa)

-tył : osłony gumowe 2szt (lewa,prawa)

-serwis klimy (odgrzybianie i nabicie czynnika)

Dzięki

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Mocowanie pewnie chodzi ci o łożysko?

Łożysko lemforder, amortyzatory sachs. Warto też zobaczyć w jakim stanie są gniazda sprężyn.

Opublikowano
U mnie około 2 lata temu znajomy mechanik wziął 250 zł za wymianę: amortyzatorów przód + mocowania + sprężyny przód i tył + tarcze i klocki tył. W normalnym warsztacie raczej będzie drożej.