Skocz do zawartości

Opony xDrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Musze zmienić opony w swojej 1. Myślałem o 225/40 r18 na przód oraz 245/35/r18 na tył (wg. informacji ze słupka na samochodzie). Uzgodniłem z Panem z Oponeo odpowiednie opony(z homologacja), niestety najwcześniej mogę je dostać dopiero w przyszłym tyg, natomiast do końca tego tygodnia jestem zmuszony wyjechać. Orientuje się ktoś czy dostane takie opony stacjonarnie w Częstochowie/ Katowicach bądź w Krakowie ? Oraz gdzie ewentualnie ?

Niestety jest już taka godzina, ze wszystko jest pozamykane i nie jestem w stanie zadzwonić i popytać. Jutro z rana oczywiście będę się dowiadywał indywidualnie, aczkolwiek pytam, ponieważ jest szansa, ze ktoś będzie znał już dzisiaj odpowiedź na to pytanie :wink:

Z góry dzięki za odp, pozdrawiam :))

Opublikowano
  • Autor
Zmieniłem na oryginalne felgi i dalej to samo :mad2:
  • 5 lat później...
Opublikowano
W dniu 19.06.2020 o 14:08, Ponta napisał(a):

w xDrive liczy się obwód nie średnica.

Fakt średnica wpływa na obwód, ale obwody nie mogą się różnić o ok. 1%~

W tym wypadku masz różnicę 1,33% na obwodzie między przodem a tyłem.

Lepiej zapobiegać niż leczyć.

A nie jest tak że koła o tej samej średnicy mają ten sam obwód? ))))))

Opublikowano

W teorii tak, w praktyce... zależy od głębokości bieżnika. Wszak przykładowe 225/45/18 z bieżnikiem 8mm nie będzie miało tego samego obwodu co 225/45/18 z bieżnikiem 3mm. A kalkulatory liczą średnicę nie biorąc pod uwagę głębokości bieżnika. 

A dla xDrive obwód jest wartością nadrzędną. 

Opublikowano
13 minut temu, KucaQ napisał(a):

W teorii tak, w praktyce... zależy od głębokości bieżnika. Wszak przykładowe 225/45/18 z bieżnikiem 8mm nie będzie miało tego samego obwodu co 225/45/18 z bieżnikiem 3mm. A kalkulatory liczą średnicę nie biorąc pod uwagę głębokości bieżnika. 

A dla xDrive obwód jest wartością nadrzędną. 

Kupujac komplet nowych opon, przód 225 40 18 I tył 255 35 18 głębokość bieżnika raczej będzie taka sama. Co za tym taka sama będzie średnica podana w kalkulatorze więc i obwód))))) 

Nie ma szans żeby było inaczej 

Ps

Dziwi mnie tylko dlaczego bmw zaleca do takiej konfiguracji na tył 245 35 18 skoro 255 35 18 jest wg kalkulatora bardziej podobne do przednich 225 40 18 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jest inaczej, obejrzyj na yt to się zdziwisz.

Nie dosyć, że opony homologowane mają inne mieszanki i są poddawane innym restrykcjom to gwarantują te same obwody.
Nie myśl sobie, że 225/45 Pirelli na froncie będzie miała taki sam obwód jak Michelin 225/45, który włożysz na tył.

Dodatkowo 225/45 Pirelli a 225/45 Pirelli z gwiazdką - inne wymiary, ot ciekawostka. Obejrzyj.
To się nie wzięło z powietrza a na forum napisano już 4 książki o xDrive.

Opublikowano
11 godzin temu, SebastianF napisał(a):

Nie ma szans żeby było inaczej 

Oczywiście, że szanse są i to ogromne 🙂 

11 godzin temu, Ponta napisał(a):

Nie myśl sobie, że 225/45 Pirelli na froncie będzie miała taki sam obwód jak Michelin 225/45, który włożysz na tył.

Często gęsto nawet 225 Pirelli będzie miało inną szerokość niż 225 Michelin 😉 

U siebie miałem taką sytuację - 225 Pirelli na 7,5 cala było baloniaste, felga była schowana wgłąb opony, a gdy załozyłem na te same felgi Dunlopy w tym samym rozmiarze, to te ułożyły się na zero i felga zrównała się z profilem opony. Tym sposobem, również i wysokość profilu może być inna. 

Opona oponie nie równa i ten sam rozmiar nigdy nie oznacza dokładnie tych samych parametrów. 

Opublikowano

Tak czy siak....Ja kupiłem właśnie komplet nowych opon jednej marki  na oryginalne felgi (przód węższe tył szersze) 225 40 18 I 255 35 18 więc powinno być ok. Średnica z kalkulatora identyczna...

Kusi mnie żeby zmierzyć ten obwód....może kiedyś)))

Opublikowano
31 minut temu, SebastianF napisał(a):

Średnica z kalkulatora identyczna...

No nie identyczna bo 225/40 jest o 1,5mm większe na średnicy od 255/35 🙂 Mam te rozmiary w E91 xdrive (Uniroyal Rainsport 5, więc bez homologacji). Nie mierzyłem obwodów, ale miałem epizod, że mi nagle xdrive zaczął szarpać - totalnie z dnia na dzień, uzupełniłem ciśnienie zgodnie z naklejką na słupku (przód 2,4b, tył 2,7b) i ustało.