Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
temat pewnie nie raz pojawiał się na forum, jednak ze względu na bardzo rozwijającą się technologię ponawiam pytanie: w jaki sposób skutecznie utrudnić złodziejowi kradzież samochodu? Serdecznie proszę o fachowe porady i darować sobie "głupie" komentarze.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jak zawinęli poprzednie? Dostęp komfortowy? Gdzie parkujesz?

Jak masz komfortowy to klucz trzymaj daleko od furtki domu, najlepiej w pudełku faradaya.

Poza tym - GanTrack.

Opublikowano

skradziono mi x6 (e71) do którego dostęp nie był przez keyless. auto zaparkowane było przed domem.

Drugie auto które chcę zabezpieczyć a raczej skutecznie utrudnić złodziejowi kradzież to bmw serii 4 f36 i tu naprawdę proszę o Wasze sugestie. Pastylka? OBD?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym szedł w rozwiązanie niestandardowe.

jakie niestandardowe? proszę o więcej szczegółów :)

Zapewne takie, które nie jest oferowane w normalnej sprzedaży

Zestaw z pastylką proximy ma ciekawe rozwiązanie, bo obwód rozpina po 10s od włączenia zapłonu/zapaleniu.

Jak go dobrze zamontujemy, to złodziej wyjedzie na ulicę, a później auto zgaśnie. Łatwiej rozbraja się układ na placu niż na jezdni

• 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Systemy radiowe maja swoje pasma i również idzie ja zdezaktywować... wymiana baterii co 6-12 m-cy to dodatkowy koszt.

Systemy GPS wysyłają dane po GSM, jak wyżej...

Dobre AC + GPS bo jest to niedrogie zabezpieczenie do zniżek AC + blokada na CAN -> SEO CAN lub IGLA CAN.