Skocz do zawartości

tweetery logic 7 do stereo e87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

Planuję zrobić małą modyfikacje w moim 120D. Temat raczej oklepany ale nie znalazłem jakichś wrażeń albo pomysłów w tej kwestii. W moim aucie jest navi ccc prof+ audio stereo. Chciałbym podpiąć pod fabryczne złącza głośników w drzwiach, głośniki wysokotonowe, na pewno w trójkątnych maskownicach drzwi przednich i zastanawiam się nad zmianą półek w bagażniku na te od hifi/logic i tam również podpiąć pod te fabryczne wtyczki tweetery logic 7. Czy ktoś to robił? Warto?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Warto. Poprawa dzwieku jest na duzy plus.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

O ile z tyłu wg mnie nie warto, to warto w przednich drzwiach zmienić średniotonowe i wysokotonowe na te z logic7. Koszt stosunkowo niewielki, a efekt wyraźny na plus.

Z tym, że aktualnie masz tak dokodowaną jednostkę, aby podbijała wysokie tony, nadrabiając braki głośnika szerokopasmowego w drzwiach. Żeby to ogarnąć jak należy, to powinieneś przekodować radio aby wyłączyć korekcję.

Niedawno podobną robotę robiłem w E60.

Fabrycznie był system Hifi. Głośniki w drzwiach wylądowały z Logic7(mid i tweeter).

Subwoofery wymienione na głośniki z logic7 z przedliftowego E65(jedyne, które mają impedancję 4ohm)

Do tego zamiast wzmacniacza hifi(tego małego do subwooferów), zamontowany został wzmacniacz 4 kanałowy pracujący w mostkach(zamiast 30W na kanał, mamy 120W). Różnica bardzo wyraźna.

Opublikowano
  • Autor
O ile z tyłu wg mnie nie warto, to warto w przednich drzwiach zmienić średniotonowe i wysokotonowe na te z logic7. Koszt stosunkowo niewielki, a efekt wyraźny na plus.

Z tym, że aktualnie masz tak dokodowaną jednostkę, aby podbijała wysokie tony, nadrabiając braki głośnika szerokopasmowego w drzwiach. Żeby to ogarnąć jak należy, to powinieneś przekodować radio aby wyłączyć korekcję.

Niedawno podobną robotę robiłem w E60.

Fabrycznie był system Hifi. Głośniki w drzwiach wylądowały z Logic7(mid i tweeter).

Subwoofery wymienione na głośniki z logic7 z przedliftowego E65(jedyne, które mają impedancję 4ohm)

Do tego zamiast wzmacniacza hifi(tego małego do subwooferów), zamontowany został wzmacniacz 4 kanałowy pracujący w mostkach(zamiast 30W na kanał, mamy 120W). Różnica bardzo wyraźna.

I tutaj pytanie, czy jest sens zkładać tweety logic bez wzmacniacza, może lepiej założyć te od hifi- otrzymałem od znajomego informacje, że takie rozwiązanie jest lepsze ze względu na dane techniczne głośników.

Opublikowano
  • Autor

kolego, zakładać te od logic czy od hifi i dlaczego? cena praktycznie taka sama.. tak jak mówiłem, całość ma jechać bez wzmacniacza

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I tutaj pytanie, czy jest sens zkładać tweety logic bez wzmacniacza, może lepiej założyć te od hifi- otrzymałem od znajomego informacje, że takie rozwiązanie jest lepsze ze względu na dane techniczne głośników.

We wspomnianej E60 głośniki w drzwiach są nadal podłączone do radia. Dodatkowy wzmacniacz zasila tylko subwoofery

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

kolego, zakładać te od logic czy od hifi i dlaczego? cena praktycznie taka sama.. tak jak mówiłem, całość ma jechać bez wzmacniacza

Skoro są w tej samej cenie, to nie warto pchać się w HIFI

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeden "pies" co tam zalozysz. Graja podobnie.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
Od jakiegoś czasu już mam je w aucie. Dla osób które się zastanawiają- polecam. Sygnał z aux, dobry korektor w źródle dźwięku i granie jest po prostu przyjemne, nie zwala z nóg ale jak osłuchałem efektu to mam wrażenie, że właśnie tego mi brakowało. Głośniki z montażem wyniosły mnie 140zł...