Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś może napisać które piny trzeba odciąć żeby nie było komunikacji ?

Czytam różne posty i niektórzy przenoszą gniazda w inne miejsca a ja bym chciał założyć przełącznik jak miałem w E60...tam bodajże odcięty miałem jeden pin chyba 7.

Wiem że jak mają ukraść to i tak ukradną ale zawsze jakieś utrudnienie .

Nie chcę montować żadnych dodatkowych odcięć i pózniej pamiętać o ich włączaniu i wyłączeniu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Niektórzy sami dorabiają kość z kablem do OBD. Zmieniają miejscami piny w gnieździe OBD ( w aucie ) ,tak samo robią w swojej dorobionej kości. Po co ciąć przewod ? Sam sobie zrobisz pod górę. Edytowane przez Burza1234
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

13 i 6.

Najlepiej oba.

Zasilanie bez sensu, tak samo jak mase.

Sam CAN tez bez sensu bo moze isc po ethernecie.

Pin 9 to cos zupelnie innego i bledne myslenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

F10 (jak każda seria F, G )

ma rozkład pinów w OBD

pin 3 ethernet

pin 4 i 5 masa samochodu (sygnałowa i masa samochodu) (KL31)

pin 6 High speed can

pin 8 uruchamianie portu ethernet (

pin 9 prędkość obrotowa silnika (nie istotna dla diagnostyki, kodowania , programowania )

pin 11 ethernet

pin 12 ethernet

pin 13 ethernet

pin 14 Low speed can

pin 16 +12V napięcie akumulatora (KL30)

dla własnej ochrony i wygody jesli zaczniecie mieszać w kablach to samemu można sobie krzywdę zrobić jak się pojedzie do mechanika

polecam tylko odcięcie pinu 16 jest wystarczające , chociaż niektóre interfejsy nie potrzebują napięcia kl30

ale złodzieje pewnie nie chodza z laptopami tylko ich interfejsy korzystają z napięcia z pinu 16

można też odciąć pin 8 powoduje blokadę programowania i kodowania sterowników wyłączy ethernet

będzie tylko dcan którym też można wiele zrobić

w f serii za dużo przeróbek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
F10 (jak każda seria F, G )

ma rozkład pinów w OBD

pin 3 ethernet

pin 4 i 5 masa samochodu (sygnałowa i masa samochodu) (KL31)

pin 6 High speed can

pin 8 uruchamianie portu ethernet (

pin 9 prędkość obrotowa silnika (nie istotna dla diagnostyki, kodowania , programowania )

pin 11 ethernet

pin 12 ethernet

pin 13 ethernet

pin 14 Low speed can

pin 16 +12V napięcie akumulatora (KL30)

dla własnej ochrony i wygody jesli zaczniecie mieszać w kablach to samemu można sobie krzywdę zrobić jak się pojedzie do mechanika

polecam tylko odcięcie pinu 16 jest wystarczające , chociaż niektóre interfejsy nie potrzebują napięcia kl30

ale złodzieje pewnie nie chodza z laptopami tylko ich interfejsy korzystają z napięcia z pinu 16

można też odciąć pin 8 powoduje blokadę programowania i kodowania sterowników wyłączy ethernet

będzie tylko dcan którym też można wiele zrobić

w f serii za dużo przeróbek

Takie rzeczy robią właśnie laptopami/tabletami. Są takie 8-10 calowe na windowsie.

No i dzialaja po CAN wlasnie a nie po enet.

Opublikowano
Jeżeli chodzą z małymi laptopami to mają jeszcze jakieś przystawki ? Muszą przecież gdzieś ten kluczyk dotknąć żeby zaprogramować ...większości filmików widać ze mają małe interfejsy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chodzą z małymi laptopami to mają jeszcze jakieś przystawki ? Muszą przecież gdzieś ten kluczyk dotknąć żeby zaprogramować ...większości filmików widać ze mają małe interfejsy

No wpinaja sie w obd2.

ALe nie zawsze musza 'dorabiac' kluczyka, choc tak najbezpieczniej bo jak zgasnie gdzies to by bylo :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe czy w UK by ogarneli ze mojego trzeba przelaczyc na benzyne zeby gniazdo OBD zadzialalo :D

Teraz już tak.

:mad2:

Opublikowano

Teraz już tak.

:mad2:

Watpie ze ktos z tego forum sie pofatyguje do mnie na kradziez anglika :) A 99% angoli nawet nie wie co to LPG a tym bardziej ze mozna na tym jezdzic. Pozostaly procent ma Range Rovery z wielkimi silnikami i butlami 100l+

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ja już odcięcie założyłem ...dziękuje panowie za pomoc :wink:

To zostaje laweta lub podpalenie.

Niestety :(

Opublikowano
Najbardziej to zależało mi żeby utrudnić kradzież pod galeriami handlowymi więc chyba nie spalą auta i wszystkich dookoła :wink: może nikt nie będzie chciał złotej F10 :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Generalnie kiedyś słyszałem że złodzieje są gotowi na plan b i c.

B to znalezienie CAN gdzie indziej - np. kontroler iDrive, licznik - wyciągasz to w moment.

C to np. laweta

D to chyba dalej podmiana ecu.