Skocz do zawartości

Schemat gazu - czy dobrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

http://img55.imageshack.us/img55/3092/m30ll3.jpg

To powyzej jest schematem układu zasilania gazem jaki zastalem w zakupionym samochodzie.

Samochod to BMW E32 z 3 litrowym 6 cylindrowym silnikiem.

Samochod dosc nieprzyjemnie pracuje na wolnych obrotach - tzn. obroty są zbyt wolne bo w granicach 600 co powoduje drżenie silnika, psując cały efekt 6 cylindrów. Z tego co wiem samochod z automatem powinien miesc gdzies w granicach 850 +-50 rpm.

O instalacji: - mikser jest zalozony zaraz przed przepustnicą.

Mikser ma dwa wyprowadzenia - jedno na gaz, do drugiego jest podłaczony silnik krokowy od wolnych obrotów.

Kompensacja (podciśnienie) jest wyprowadzone z gumy między przepływomierzem a mikserem.

Takie ustwawienie podzespołów inst. gazowej wywołuje brak wolnych obrotów.

Chciałbym przemontowac instalacje tak jak być powinna alchce się upewnić czy w swoim mysleniu nie popełniam błędu.

Chcę założyć mikser przed przepływomierz, tylko gdzie puścić podciśnienie? Czy mikser ma mieć dw wyprowadzenia, czy gdzieś mam się "wkłuć" z wężem?

W starej audi montowalem sam gaz i tam rownież była instalacja z podcisnieniem (k-jetronic) ale wszystko było pieknie ładnie oryginalnie niemalże, mikser był zakładany na przepustnice, dwa wyprowadzenia - gaz i podciśnienie. A bmw jest dla mnie w tej chili małą zagadką.

Tak wiec prosze o zwrocenie uwagi na rysunek ponizej i albo potwierdzenie moich przypuszczen lub ich korekte :).

Ewentualnie uzytkowników inst. gazowych prosze o info na temat mikserów jakich uzywaja.

http://img180.imageshack.us/img180/6266/takpowinnobycaz3.jpg

Z góry dziekuje .

Pozdr.

Łukasz

Opublikowano
Witam. Blad na pierwszym rysunku polega na zlym zamontowaniu miksera. Aby uzyskac wolne obroty mikser nalezy przesunac blizej przeplywki,w taki sposob aby zawor powietza dodatkowego pobieral powietrze z gazem a nie samo powietrze! Natomiast rys.2 jest ok ale bedzie sztrzelal w dolot (mialem cos takiego zalozone). Proponowal bym Blosa i zapomnisz o klopotach. Pozdrawiam.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano
Witam jestem nowy na tym forum blos o co kaman? ja w swojej 6 cylindrówce hca załozyc lpg ale widze ze te auta ciezko znoszą lpg
Opublikowano

Raczej powinno być tak:

http://img133.imageshack.us/img133/7503/moetakdx9.th.jpg

Zielony to tzw. kompensacja (chyba można z rysunku to wywnioskować).

Czyli sterownie dawki gazu podciśnieniem w kolektorze dolotowym.

pozdrawiam

Marek

E32 750 V12 r. 91

Opel Senator B 3.0 24V

Omega 3000

Jeep Cherokee 4.0

Jeep ZJ 5.2

http://img129.imageshack.us/img129/2398/bmwe327501uv3.th.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dzia marekp750 za odpowiedz.

Podlacze tak jak na rysunku, tylko gdzie tam sie wstrzelic z kompensacja - dziure robic w gumie nie usmiecha mi sie za bardzo.

Sie zobaczy :)

Jeszcze raz dzia.

Co do blosa to mam mieszane uczucia.

Jesli juz to w ktorym on mialby sie znajdowac - znow przed przeplywomierzem, czy za? Blisko przepustnicy czy zaraz za przeplywomierzem.

Wtedy i tak kompensacja musi byc podlaczona?

Mam reduktor z kompensacja a czytalem ze blos nie wspolgra z takimi.

Rozumiem ze masz w swoim sam. blos-a. Jak to sie sprawuje w poruwnaniu do zwyklego miksera - chodzi o mozliwosc regulacji? Wszystko na oko, czy tez trza jechac na analizaor spalin?

Czytalem kiedys o tym, wiekszosc to pozytywne opinie, ze to jak dobrze zestrojona instalacja sekwencyjna, ze spalanie zmalalo, ze to , ze tamto.

Jak bede dysponowal zbedna gotowka to nabede, i przetestuje.