Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:)

Muszę kupic nowe opony na lato. Czy opony z gwiazdką/homologacja bmw wplywaja w jakimś stopniu na dluzsze bezawaryjne dzialanie napędu czy to tylko wyciaganie kasy?( w przypadku z hologacja 4x te same opony vs bez homologacji 4x te same opony)

Opublikowano
Artykuł jedno- praktyka drugie. Zalezy mi na opinii osób ktore jezdza kilka lat na nie hokologowanych i nie ma problemow z szarpaniem czy wrecz z dzialaniem napedu
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kolego jest już temat, po co nowe zakładać (45 stron):

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=86&t=242171

Ogumienie mieszane - musisz mieć gwiazdkę.

Ogumienie jednakowe (te same szerokości felg) możesz kupić opony bez gwiazdki.

W koncu mam czas sie zabrać za auto. Dzieki za pomoc mam pytanie czy zalozenie 18 cali felg zamiast 17 i co za tym idzie innych opon bez runflata może miec zły wpływ na zebatki napedu?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć

W X6 z roku 2009 (315 tył i 275 przód) tej samej marki i tego samego bieżnika jeździłem na oponach bez gwiazdek i bez runflata i nic złego ze skrzynką rozdzielczą się nie działo.

Teraz w X6 z 2015 mam opony takich samych rozmiarów i.w z runflatem, ale nadal bez gwiazdek i też nic złego się nie dzieje.

Kłopot jest tylko taki, że bieżnik opon tylnych zużywa się szybciej teraz mam 1 mm różnicy na wysokości bieżnika i dalej nic się złego nie dzieje. A zamieniać ich nie można.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

mam tą samą zagwozdę mam tył szerszy i pzero na przodzie mi się wyząbkowały tył mam na 5,5mm(2019r) więc raczej muszę nowy komplet kupić :/

nie uśmiecha mi się płacić po 1k za oponę trochę bo przebiegi znikome przez pandemię robię, więc myślę o komplecie średniej klasy bez runfalta i * ale trochę się cykam szczerze mówiąc

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
To kup felgi w jednakowym rozmiarze i kup opony premium, wtedy bez homologacji się obejdzie.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Dla potomnych kupiłem opony bez gwiazdki i runflat (przy szerszym tyle) i wszystko elegancko działa przejechane już kilka tysięcy kilometrów także :cool2:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dla xDrive najważniejsze jest, by obwód kół na obu osiach najlepiej był taki sam lub bardzo zbliżony. Jeśli opony bez gwiazdki w dwóch rozmiarach będą miały bardzo zbliżony obwód, to z VTG nic złego nie będzie się działo. Z ciekawości, mierzyłeś obwód zakupionych opon?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Właśnie po to jest homologacja, żeby mieć pewność, że obwód jest w tolerancji przewidzianej przez producenta. Bez homologacji nigdy tej pewności nie ma. Co nie znaczy, że nie można trafić na komplet, który będzie się mieścił w tolerancji, czy to runflat, czy bez. Niestety to, że jeden kolega miał szczęście i trafił, nie znaczy, że ktoś inny także trafi. To jak z totolotkiem, to, że jeden wygrał nie znaczy, że drugi też wygra :-).