Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Używam tempomatu aktywnego tylko do jazdy w korkach.

Czy ktoś wie dlaczego w takich warunkach czasami jak się zatrzymam to po ruszeniu samochodu przede mną mój rusza sam a czasem muszę lekko nacisnąć gaz?

Ktoś wie od czego to zależy?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Luki27
Opublikowano
Od czasu jaki stoisz po zatrzymaniu. Jak zbyt długo ( a są to sekundy, nie pamiętam ile ) po prostu przechodzi w tryb oczekiwania na reakcję kierowcy. Jeśli krócej - rusza sam.
Opublikowano
3 sekundy. Możesz tez nacisnąć Res na kierownicy obok przycisków do obsługi dystansu na acc.
Dzięki, ale res spowoduje, że ruszy zamiast wciskania gazu?

Opublikowano
Nie, aktywuje się na następne 3 sekundy
Ok. Szkoda, że nie da się tego włączyć/wyłączyć bo w korku to super sprawa.

Opublikowano
Ale w serii f10 funkcja jazdy korku działała chyba tylko na trasach szybkiego ruchu. W mieście nie chciało funkcjonować....
Opublikowano
U mnie działa i w mieście :) chyba, ze inaczej powinno działać :p włączam tempomat, mogę ustawić predkosc od 30km/h i dystans do poprzedzającego samochodu. Jak samochód przede mną hamuje do 0 mój tez hamuje, jeśli tamten zatrzyma się na mniej niż 3 sekundy i ruszy to mój damochod ruszy automatycznie za nim, jak zatrzyma się na więcej to muszę nacisnąć res na kierownicy albo dotknąć pedału przyspieszenia. Tak to powinno działać? ;)
Opublikowano
U mnie działa i w mieście :) chyba, ze inaczej powinno działać :p włączam tempomat, mogę ustawić predkosc od 30km/h i dystans do poprzedzającego samochodu. Jak samochód przede mną hamuje do 0 mój tez hamuje, jeśli tamten zatrzyma się na mniej niż 3 sekundy i ruszy to mój damochod ruszy automatycznie za nim, jak zatrzyma się na więcej to muszę nacisnąć res na kierownicy albo dotknąć pedału przyspieszenia. Tak to powinno działać? ;)
Sprawdziłem, naciskasz tylko res i sam rusza.