Skocz do zawartości

slaby nawiew w klimatronic'u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w wakacje wymienilem zwykla klime na klimatronic

klima swiezo napelniona, wszystko dziala bez zarzutu

jednak gdy jest wlaczony sam nawiew to paruja szyby, tymbardziej gdy w aucie jest wiecej osob, trzeba wlaczac klime

filtr kabinowy jest nowy

wlaczajac nawiew na polowe ledwo co czuc powiew powietrza, wlaczajac max czuc delikatnie, jednak slychac wysokie obroty dmuchawy

czy mozliwe ze zrobilem cos nie tak??

wszystkie lopatki zamykaja i otwieraja sie prawidlowo, nic sie nie zawiesza

Opublikowano

witam

Jako ciekawostkę podam Ci ,że w swoim poprzednim bmw serii 3 w rurkach od nawiewu miałem wiecie co?...no...

2.000 DM w banknotach 100 markowych. To był strzał i zdziwko mechaników o moim nie wspominając.

Sprawdź to

pozdrawiam

Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano

na 100% filtr przeciwpyłkowy.. miałem to samo... i te same objawy...

filtr znajduje się pod schowkiem od strony pasażera... trzeba odkręcić kilka śróbek... filtr kosztuje max 50zł.... UWAGA!!! jak wyjmiesz to przed zakupem porównaj, bo prawie każda wersja ma inny kształt filtra

Pozdr ;)

Opublikowano
na 100% filtr przeciwpyłkowy.. miałem to samo... i te same objawy...

filtr znajduje się pod schowkiem od strony pasażera... trzeba odkręcić kilka śróbek... filtr kosztuje max 50zł.... UWAGA!!! jak wyjmiesz to przed zakupem porównaj, bo prawie każda wersja ma inny kształt filtra

Pozdr ;)

przeciez napisal ze filtr ma nowy...................

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
w wakacje wymienilem zwykla klime na klimatronic

klima swiezo napelniona, wszystko dziala bez zarzutu

jednak gdy jest wlaczony sam nawiew to paruja szyby, tymbardziej gdy w aucie jest wiecej osob, trzeba wlaczac klime

filtr kabinowy jest nowy

wlaczajac nawiew na polowe ledwo co czuc powiew powietrza, wlaczajac max czuc delikatnie, jednak slychac wysokie obroty dmuchawy

czy mozliwe ze zrobilem cos nie tak??

wszystkie lopatki zamykaja i otwieraja sie prawidlowo, nic sie nie zawiesza

U mnie niestety też jest podobnie. Filtr wymieniałem, troszkę się polepszyło, ale i tak jest słabo. Mam jeszcze starą Corollę i tam na 2 biegu dmuchawy wieje jak w BMW przy max. ustawieniu. Oczywiście w BMW wszystko wygląga prawidłowo, działa kierowanie nadmuchu, klima nabita itd.

Pozdrawiam,

Bartek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja mam ten sam problem, na 4 biegu strasznie słabiutko dmucha, 1,2,3 bieg nie działają. Spróbuję wymienic ten filtr, rozumiem że w e36 również jest od strony pasażera.
Opublikowano

Skoro wentylatory pracuja i klapki sie nie wieszaja to wydaje sie, ze pozostaja jedynie dwie opcje:

- powietrze gdzies zostaje (opor), np. filtr albo "smieci" w rurach/przewodach,

- nieszczelnosc (np. rura, ktora prowadzi powietrze "wylazla" sobie na bok...w niektorych modelach jest to calkiem mozliwe gdy sparcieje guma, tym bardziej ze nie ma tam specjalnie zadnych zaciskow raczej).

Ja sprawdzilbym najpierw dolot od spodu filtra do podszybia, mozliwe ze nie jest to nic specjalnie powaznego czy trudnego (BMW to dosc "zrozumiale" auta :)).

Pozdro,

Opublikowano
ja mam ten sam problem, na 4 biegu strasznie słabiutko dmucha, 1,2,3 bieg nie działają. Spróbuję wymienic ten filtr, rozumiem że w e36 również jest od strony pasażera.

Filtr, swoją drogą, warto wymienić.

Ale jeżeli 1, 2, 3. bieg nie działają (nie słychać szumu), to sprawcą będzie przepalony rezystor silnika dmuchawy.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Witam,

sprawdź ilość płynu w układzie chłodzenia. Ja jak miałem niedobór to też mi szyby parowały (po wymianie filtra kabinowego troszkę się poprawiło) więc może u Ciebie jest podobnie. Sprawdź rownież czy układ nie jest zapowietrzony

Pozdrawiam

...tylko BMW