Skocz do zawartości

530xi falujące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. posiadam 530xi 272km. Problem polega na tym że auto na biegu jałowym chodzi nie równo. auto stało już u mechanika który stwierdził że uszkodzona jest uszczelka pod "??" dołącze zdjęcia i proszę o podpowiedź pod jaką nazwą znajdę ową uszczelke i o opinie.

https://zapodaj.net/a0819e58b2db2.jpg.html

https://zapodaj.net/efc8c2f6c9da3.jpg.html

Opublikowano
Napisz, kiedy to występuje, zimny/ciepły, falowanie czy telepanie, to co pokazałeś to duża Disa, uszczelki nie kupisz, a wątpię żeby od niej falowalo
Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
Także wątpię żeby falowanie było od Disy. Stawiam na uszkodzoną odmę lub któryś z wtryskiwaczy. Inne przyczyny to świece, cewki, pompa paliwa... Podłącz pod komputer i napisz jakie masz błędy, to wiele wyjaśni.
Opublikowano
  • Autor

i na zimnym i na ciepłym. nie ma różnicy. obroty wchodzą dużo do gróry, jutro mogę filmik zrobić. silnik chodzi dobrze, tylko obroty rosną (automat) puszczę hamulec auto ruszy do przodu obroty spadną i po kilku sekundach dalej rosną. sprawdzałem wszystkie wtryskiwacze, tzn po kolei odłączałem jeden po drugim i wszystkie chodzą ok. 170tyś przebiegu. pompa paliwowa wmontowana w bak z tego co mi w sklepie mówili, raczej niby się nie wymienia. na komputerze nic nie pokazuje. auto jeździ cały czas na dobrej jakości paliwie.

skoro ktoś montował tą uszczelke to chyba jest potrzebna ? czasem można usłyszeć przedmuch, "ewidentnie słychać uciekające powietrze"

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pompy paliwa są dwie, DIS-y dwie, wtryskiwacze, świece, cewki po sześć. Jest co diagnozować bo błędów być nie musi, a auto będzie kuleć, zresztą wtryskiwacze błędów nie pokazują, a nie działają tak jak powinny. Finalnie auta nie odpalisz, tak samo zresztą jak przy pompie wysokiego ciśnienia, nie tej w zbiorniku bo to niskiego ciśnienia.
Opublikowano
W n53 słychać przepustnice przy mocnym wciśnięciu gazu, podaj korekty długoterminowe, ciśnienie paliwa, błędy, bo powymieniają ci pół osprzętu
Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
  • Autor

niestety brak komputera :/ pod maską słychać przedmuch, takie świszczenie. komputer podłączałem miesiąc temu to pokazywało błąd katalizatora. jak odpalę chodzi normalnie, wystarczy tylko że dotknę gazu i auto zaczyna wariować.często jak stoje w korku auto trzyma tysiąc lub powyżej tysiąca obrotów. wrzucam dwa filmy zrobione na szybko.

https://megawrzuta.pl/download/da81b81d226672a4ddee32e0ad657ae6.html

https://megawrzuta.pl/download/45fbb835db060985a829ebdad57449dd.html

Opublikowano

Ty nie musisz mieć komputera :) jedz do kogoś kto ma, na odpalonym silniku odkrec korek oleju, i napisz co się dzieje, czy mocno zasysa, delikatnie, czy nie ma reakcji,

Objawy, z grubsza wskazują na odme lub lub lewe powietrze, to by korekty powiedziały.

RAM gdzie jest przedmuch, popsikaj plakiem

Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
  • Autor
jutro odkręcę korek i nagram filmik, sprawdzać na zimnym czy na ciepłym silniku ? + nagram jakie dźwięki wydobywają się spod maski. Nie wiem jakie terminy są teraz u mechanika ale postaram się jak najszybciej umówić i napiszę wam jakie błędy wyskakują
Opublikowano
Nie wiem dokładnie jaki uklad jest tutaj. Identycznie z objawami miałem w A4 B6 1,8T. Uszkodzone dwa elemnty. falowanie obrotów, czy tez niesatbilne, za wysokie obroty - odma. Zasysanie - korka zaworek kierunkowy na przewodzie od odmy do modułu olejowego, czyli finalnie w tym silniku do misy. W N52 wg mojej wiedzy nie ma takich wynalazków jak w Audi, czyli zaworka, za to odma w BMW jest grzana i bardziej rozbudowana. Reasumując, trop z odmą wydaje się być sensowny, tylko jej wymiana mało przyjemna niestety.
Opublikowano
Do wymiany Odma, czyli pokrywa zaworów za 2000zl
Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
W N53 tylko w pokrywie była odma? Czy wiesz coś o zestawach (same membrany) do pokrywy, czy zdają egzamin?
Opublikowano
O tym pisałem, chyba tą samą aukcję widziałem. Ja mam u siebie N52 i odmę jako element oddzielny, nie w pokrywie. Tego rozwiązania nie znam, temu pytałem kolegę wyżej. Podeślij VIN na priv to popatrzę w katalogu, może będę w stanie coś Ci podpowiedzieć o tych zaworkach.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Odma jest w pokrywie, albo komplet ~1700zł brutto albo zestaw 'od ruska' dekiel i membrana ALE ci co zakładali z naszego forum twierdzą, żeby dobrze działało należy zmodyfikować sprężynę.

Pokrywa jest kompletna więc odpada zakup uszczelki, śrub, które osobno kosztują też parę 'stówek'.

Opublikowano
Kolega wyżej opisał Ci dokładnie co i jak odnośnie tych podróbek z allegro.