Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie , dostałem zwykłą oponę tego samego modelu tylko nie run flat a potrzeba mi wymienić jedną oponkę. Co myślicie by założyć tą oponkę?? Nie run flat ale ten sam model co 3 pozostałe
Opublikowano
Witajcie , dostałem zwykłą oponę tego samego modelu tylko nie run flat a potrzeba mi wymienić jedną oponkę. Co myślicie by założyć tą oponkę?? Nie run flat ale ten sam model co 3 pozostałe

:))))) Sorry, źle zamówiłeś .?

Opublikowano

Zawsze była zasada, że na jednej osi mają być 2 takie same opony i tyle. I tego bym się trzymał na twoim miejscu.

Nie ma co doktoratów robić ale RFT ma całkowicie inna sztywność od zwykłej - pytanie czy zawieszenie po d.pie nie będzie dostawać ze wzg. na to, że po lewej miękko a po prawej twardo.

Inny temat, że RFT ma ta fajną właściwość że na kapciu jedziesz dalej. A w życiu tak bywa że jak masz złapiesz kapcia to pewno złapiesz akurat w tego nie RFT :)

Ponadto piszesz że z jakiegoś powodu musisz wymienić jedną. A jak wyglądają te pozostałe, mają duże przebiegi, dużo starte są ? Nie wiem czy masz xdrive, ale jak masz to poczytaj wątki. Założenie różniącej się opony od pozostałych (np. większe zużycie) to prosa droga do awarii skrzynki rozdzielczej w BMW.

Opublikowano

sorry za złośliwość - przesiądź się do czegoś tańszego- np Dacia.

Jeszcze tak bzdurno-głupiego pytania nie czytałem.Co będzie następne?

"Co sądzicie o oponach chinlee"

Żenada :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie jest bezpieczne rozwiązanie, te opony mają zupełnie inną konstrukcję i inaczej się zachowują przy obciążeniu, radził bym jej nie zakładać.

Opublikowano
Również myśle że to nie najlepszy pomysł , tak chciałem zapytać i potwierdzić , a co sądzicie o wymianie dwóch opon na zwykłe a dwie pozostałe runflat? Mam zamiar niebawem wymienić pozostałe 2 na zwykle lecz nie teraz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już samo rozwiązanie 2+2 daje niepewne prowadzenie....
Opublikowano
Również myśle że to nie najlepszy pomysł , tak chciałem zapytać i potwierdzić , a co sądzicie o wymianie dwóch opon na zwykłe a dwie pozostałe runflat? Mam zamiar niebawem wymienić pozostałe 2 na zwykle lecz nie teraz.

Zapytam wprost

Na ile wyceniasz swoje życie ?

Na ile wyceniasz życie tych co możesz zabić ?

Opublikowano

Mieszkam w UK i tutaj polowa pojazdow jezdzi na roznych oponach, czesto wszysytkie 4 sa inne. Przepisy na to pozwalaja uzasadniajac to ekologia i tym ze nie powoduje to spadku bezpieczenstwa. Jezdzilem takimi samochodami nie raz i szczerze mowiac to jesli nie jezdzimy jakos ekstremalnie trudno wyczuc jakakolwiek roznice w prowadzeniu samochodu.

Kupujac moje uzywane F10 z salonu mialem jedna opone inna bo pewnie ktos zlapal kapcia i ja wymieniono. Jezdzilem tak ponad 40 tysiecy km i nie zauwazylem zlego prowadzenia a rozpedzalem go do predkosci maksymalnej. Wniosek z tego taki ze obiegowa opinia o tym jakie to niebezpieczne druciarstwo jest chyba troche przesadna i spowodowana naszymi przepisami.

Nadal uwazam ze nejlepiej miec wszystkie takie same opony i sam mam tak u siebie i jak ktos tu juz wspomnial nie jezdzicie dacia tylko BMW wiec nie powinniscie szukac skrajnych oszczednosci, ale nic sie nie powinno stac jesli jakis czas pojezdzicie z jedna inna opona (tak samo jak nic sie nie dzieje podczas jazdy na kole zapasowym.

Oczywiscie Polskie prawo mowi o tym ze opony na jednej osi musza miec ten sam profil bieznika czyli w praktyce musza byc takie same oraz cala ta wypowiedz nie dotyczy samochodow z xdrive.