Skocz do zawartości

Dziwne odgłosy prawdopodobnie z okolicy skrzyni biegów !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , jestem tutaj dopiero pierwszy raz . Pochodzę z południowych okolic Wrocławia . Mam E36 316 sedan z silnikiem M40 z 1992 r .

Mam problem tzn : Przy okolo 800 obr/min występują dziwne odgłosy , jakby niedosmarowane łożysko , jak wcisnę sprzęgło zanikają i słychać tylko cykanie silnika . I to jast najciekawsze , przy wyciśniętym sprzęgle dodaję wiecej gazu i przy okolo 1000 obr/min ten dźwięk całkowicie zanika i słychać tylko silnik ( nie wciskam sprzęgła ) . Od 1000 obr w góre nie słychać tego dźwięku , dopiero poniżej . Wydaje mi się, że to łożysko oporowe sprzęgła , ale nie jestem pewien . Miałem kiedyś taki wynalazek jak Fiat Punto I z silnikem 1.1 i łożysko było faktycznie zwalone , ale słyszałem świst , który zanikał przy wciskaniu sprzęgła . Proszę o opinię na powyższy temat , może ktoś miał podobny problem .

Opublikowano
Lozysko oporowe przeciez pracuje tylko jak jest wcisniety pedal sprzegla wiec to raczej odpada. Co do dzwieku to czesto sie zdaza wlasnie ze cos sobie chrobocze na wolnych obrotach mozliwe ze to tarcza sprzeglowa (sprezynki amortyzujace sie poluzowały,wytarly) tak gdzies slyszalem.Chyba ze jest to ciagly dzwiek, szumienie to moze byc juz lozysko na skrzyni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No, może to był łożysko na wałku atakującym skrzyni.
Kai
Opublikowano

Dzieki za zainteresowanie . Zgadza sie , faktycznie łóżysko oporowe pracuje kiedy jest wcisniete sprzegło ( opiera się o tzw słoneczko ) , więc stawiam raczej na łożysko w skrzyni ewentualnie wałek atakujący . Wymienię olej w skrzyni na troche gęściejszy , jeżeli chociaż trochę się wyciszy to napewno jest to związane ze skrzynią , jeżeli nie, to raczej ze sprzęgłem.

Co Wy nato ?

Opublikowano
U mnie jest pdoobny przypadek, jak wciskam sprzęgło jest okej cichnie a jak puszcze sprzęgło to jest taki warkot jakby cos sie ocierało, i wydaje mi sie, ze to łozysko oporowe, mowicie ze pracuje tylko przy wcisnietym sprzęgle, ale oprocz tego jak sie rozsypuje to moze po prostu jesli jest wyrobione tłuc się w środku i stąd ten objaw???? zeby wimienić łozysko oporowe trzeba wyjać skrzynię :mad2:
Opublikowano

Ja stawiam na skrzynie jak Kai a dlatego bo mam to samo, sprzegło wymieniłem na kompletnie nowe Sachsa łącznie z łozyskiem- charakterystyczny warkot pozostał dalej - niestey ale luz na wałku skrzyni jest czestym zjawiskiem w BMW - ja juz jezdze tak 100 tys km i jak dotąd nie ma problema poza charakterystycznym warkotem który milknie własnie po wciśnieciu sprzęgła - olej mam ATF taki jak powinienie, dolałem raz do skrzyni Militeka ale niestety nie wyciszyło, moze faktycznie gestszy olej wyciszy tylko wiem ze w zimie wtedy są problemy z wbijaniem biegów do czasu aż sie nie zagrzeje.

Pozdrawiam

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Jak zalejesz gęstszy olej to będziecie mieli problem w zimie jak zgęstnieje.

Sam tak zrobiłem i zalałem zwykłym mineralnym,porostu tragedia ale już zmieniłem skrzynię i śmigam dalej.A i dodatkowo nic to nie wyciszyło

Pozdrawiam

Opublikowano

Jesli zmieniać ATF to nie na mineralny tylko pełny syntetyk bo w zimie będzie problem ale to i tak nie wyciszy wyrobionego łożyska a tylko utrudni zmianę biegów. Z dodatkami nie mam doświadczenia ale nie wydaje mi się żeby na dłuższą metę coś dały- to jest raczej środek doraźny.

W tej sytuacji widzę trzy wyjścia:

1. jeśli dźwięk nie jest zbyt uciążliwy to jeździć i nie przejmować się, bo jest wyjście numer 2.

2. jeśli dźwięk jest denerwujący to zmienić skrzynię na inną

3. remont skrzyni- zalezy co jest do wymiany ale w dzisiejszych czasach krok raczej nieuzasadniony ekonomicznie.

ps. wałek atakujący jest w tylnym moście a na wejściu skrzyni mamy wałek sprzęgłowy.