Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie tak jak w tytule , czy da radę kablem d-kcan zaktualizować całe e60, nawet jeśli bym to robił pojedynczo każdy moduł po kolei za pomocą isty-p. Czy może lepiej w iscie posprawdzać jaki sterownik jest najnowszy i za pomocą winkfp je zaktualizować ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam Panowie tak jak w tytule , czy da radę kablem d-kcan zaktualizować całe e60, nawet jeśli bym to robił pojedynczo każdy moduł po kolei za pomocą isty-p. Czy może lepiej w iscie posprawdzać jaki sterownik jest najnowszy i za pomocą winkfp je zaktualizować ?

W jakim celu chcesz to zrobić? :shock:

Opublikowano

A w takim celu kolego że mam wrażenie że po tym jak kiedyś bawiłem się aktualizacjami w dde to od tamtej pory trochę to dusi w sensie silnik, i chce zobaczyć czy ponowne wgranie nie zresetowało by tych adaptacji bo prawdopodobnie przepływomierz powietrza miałem uszkodzony

A i w wyświetlaczu HUD jest obrotomierz po aktualizacji xD

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli w weekend zabieram się do roboty :D. Dzięki kolego

czakamy....na kolejne posty typu brak komunikacji z dde, heeeeeeeeeeeelp

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko dcan musi być z aliexpres te mają najlepszą komunikację i nawet ccc czy cic nie uwalisz :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie pisz głupot że wszystko się da, bo nie wszystko, nie dotykaj modułów most bo zrobisz sobie krzywdę i to sporo będzie cię kosztować,

niestety są interfejsy dcan co gubią dane i aktualizacja niektórych sterowników kończy się niepowodzeniem ,

czytałem o wymianie oprogramowania w dcan i wtedy nawet moduły most można programować :D :D :D

Panowie po co my kupowaliśmy icom za tyle kasy jak by można wszystko dcanem zrobić za 80zł :D

aby adaptacje skasować nie potrzebujesz programowania, w funkcjach serwisowych DIS/ISTA masz możliwość

Opublikowano
No to skoro czytałeś o zmianie programu w kablu i możliwości późniejszej aktualizacji modułów mostu no tooo sooryy :mrgreen: , widocznie nie tylko ja piszę głupoty :norty: . Może najpierw zorientuj się jaki bitrate idzie po dcanie, ile zajmują softy a później gadaj takie herezje :D . Robiłem całe CCC po kablu i wiem o czym mówię.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
. Robiłem całe CCC po kablu i wiem o czym mówię.

Przeczytałem prawie wszystkie posty w tym dziale diagnoza komputerowa (i inne mu podległe) jak również naprawdę dużo zagranicznych ,

sam dużo programowałem, jakieś tam takie doświadczenie mam :D

Jesteś drugim przypadkiem co twierdzi że mu się udało zrobić CCC poprzez dcan :mrgreen:

przypadków zniszczenia CCC, TCU, MULF, MASK jest multum, chyba sam przyznasz też tu jesteś jakiś czas,

ogólnie to takie mniemanie panuje od dawana, ja nawet nie próbowałem komuś w ten sposób zniszczyć CCC :mrgreen:

wymiana softu może pomoże w zwykłych sterownikach, ale nie most

prędkość przesyłu danych poprzez linie K maksymalnie 10kb/s, prędkość przesyłu danych magistrali most to 10Mb/s

programowanie wszystkich modułów CCC (jest ich 5 w tym jeden robi się poprzez linie diagnostyczną K lub DCAN )

czas programowania ICOM A + ICOM B most to ponad 2.5 godziny (winkfpt istap przedłuży czas do ok 3godzin )

1Mb to 1000kb , policz ile więcej czasu potrzebujesz.

bywa że przy zmianie interfejsu easyconnect nie zmieni interfejsu w REMOTE.ini i portu 6801 na 6802 po programowaniu bramki GW w CCC

włączając programowanie modułu most od razu pokazuje się info z błędem i przerwaniem programowania, z powodu złego interfejsu.

To własne doświadczenie (dlatego przerobiłem ediabas konfigurator aby nie mieć takich problemów, easyconnect bywa zawodny lub zatrzyma się i nie działa)

to tak samo jak panująca od dawna opinia że CIC można poprzez enet zaktualizować w E-serii , tylko jak na razie to nikomu się nie udało

A w ISTA+ jest dokładanie napisane po co jest port etheret w CIC