Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio jakaś laska kupowała mieszkanie, ktoś się zapytał instalacji odpowiedz że ceny zaczynają się od 24. Jak jest taniej to kupuj, zarobisz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, słonik40 napisał(a):

Ostatnio jakaś laska kupowała mieszkanie, ktoś się zapytał instalacji odpowiedz że ceny zaczynają się od 24. Jak jest taniej to kupuj, zarobisz.

slonik, nie zrozum mnie zle ale za 24k/m2 to sie kupuje dzis nowe mieszkanie na Chmielnej, niecaly kilometr od fontanny Neptuna, a nie na Popieluszki

I jak na moje to te ceny przez kolejne kilka lat nie drgna nawet bo tych mieszkan jest tam obecnie (okolice wyspy Spichrzow) setki sztuk na sprzedaz (ponad 400) po funduszach zagranicznych ktore masowo je obecnie wyprzedaja i uciekaja z kraju bo sie wynajem krotkoterminowy przestal spinac i tapniecie cen jest tylko kwestia czasu.

Sprzedam - Rynek wtórny Gdańsk Śródmieście - Ogłoszenia Nieruchomości Trojmiasto.pl - Rynek wtórny Gdańsk

O wynajmowaniu za jakiekolwiek rozsadne pieniadze tez mozesz zapomniec, na bookingu ile jest tych mieszkan kazdy wie

Golym okiem widac ze sie rynek grubo przegrzal w tym miejscu

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Szczerze to mało interesuje mnie cena sprzedaży, czasami jak słyszę że ktoś kupuje to z ciekawości zapytam. Napisałem jaką dostałem informację że dwa tygodnie temu. Nawet jak będą po 17-18 to i tak jestem 50-60 procent zarobiony a to co wykorzystam to moje, jak mi bieda do dupy zajzy to wynajmę i pol raty za 911 ktoś będzie mi płacił. Szczerze to nawet chciałbym żeby ceny spadły, na to liczę nawet pakując kapuchę w 3 letnie obligacje które są na dziś dzień 5.65 procent rocznie. Chciałbym jeszcze dokupić mieszkanie blisko morza, mam upatrzony nadmorski dwór oraz Gaja park ale tam mieszkania 25-35 za metr na dziś dzień i ni huhu nie chcą spaść niestety aczkolwiek wydaje mi się że raczej stoją w miejscu. Dla mnie ważniejsze ile z inwestycji wpada co miesiąc bo nie spieniężam ich, nie przejadam a staram się bezpiecznie pomnażać.  No i jakoś tak łatwiej wytłumaczyć sobie zakup auta za pół miliona mając świadomość że ktoś inny na nie pracuje 😀

btw apropo najmu, to co 2 tygodnie wyciągam ze skrzynki że 30 ulotek z  reklamą oddana w najem. Lokalizacja jest na tyle ok że wynajmują ludzie zarówno na krótkoterminowy jak i długoterminowy. Krótkoterminowki obsługują agencje, palcem nie musisz tknąć, wiem bo mam inne.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, słonik40 napisał(a):

Nawet jak będą po 17-18 to i tak jestem 50-60 procent zarobiony

Nic nie bedziesz zarobiony bo od tego 2021 mielismy 44% inflacji w PL (!), co najwyzej nie straciles jakbys w skarpecie trzymal.

PoliczMi.pl - Kalkulator inflacji - Przelicznik wartości pieniądza w czasie

Za te pieniadze po ewentualnej sprzedazy nie kupilbys nic wiecej (zlota, aut, jedzenia, uslug, czegokolwiek) niz bys kupil w 2021r

Do tego oplacasz to mieszkanie co miesiac i wladowales kupe kasy na urzadzenie (bo te 12k to stan deweloperski jak mniemam)

Mieszkania fajna rzecz (taka namacalna i dlugowieczna) ale nie ma co koloryzowac jako inwestycji.

Gdybys 4 lata temu kupil zwykle zloto (!) to bys lepiej na tym wyszedl w sumie bo warte jest obecnie 2x wiecej w zlotowce.

Ile tez czasu straciles na obsluge wszystkiego zwiazanego z zakupem i wykonczeniem tego mieszkania to sam wiesz.

Podsumowujac - jako baza wypadowa na weekendy do Gdanska, super; jako inwestycja - bez zadnego szalu.

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdybym traktował stricte inwestycyjnie to kochał bym w zeszłym roku jak już było widać że ceny nie rosną ale mieszkania w fajnym miejscu mają to właśnie do siebie że można korzystać, nacieszyć się a przy okazji zarobić. Czyli połączyć przyjemne z pożytecznym. Kupione akcje tesli w 2021 roku po ponad 200 też ci jedynie inflację wyrównały a przy okazji wielu ludzi po drodze miało pełne gacie. Zarobili ci co weszli po 10-20 dolarów ale ryzyko wtedy było ogromne po firma balansowała na granicy bankructwa. Jak to w życiu nie ma nic za darmo, nie ma rzeczy najlepszych, najlepszych samochodów, najlepszych inwestycji bo to wszystko bardzo względne jest.