Skocz do zawartości

Problem ze sprzeglem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tydzien temu kupilem swoje auto ( BMW E36 coupe 1.6 z 1996r) Postanowilem je troszku wkoncu przepedzic po prostej... wrzucilem 1 do 6 tys. zmienilem na 2 i znowu do 6 tys... wcisnelem sprzeglo zeby wrzucic 3... wrzucam 3 puszczam sprzeglo a te zostalo juz na dole... nie wiedzac co sie dzieje polozylem dalej noge na sprzeglo... ( bylo twarde- wygaldalo to jak by zawiesilo sie, zacielo) i zjechalem na pobocze... wysiadlem otowrzylem maske zeby zobaczyc co sie stalo... po chwili gdy wsiadlem znowu sprzeglo bylo juz u gory.... odpalilem auto... wcisnelem sprzeglo jednak nie stawialo ono takiego oporu jak wczesniej praktyczmie zadnego... chcialem wrzucic bieg ale nic z tego zaden bieg nie wejdzie...

nikt tego jeszcze nie ogladal ale dosc sporo osob stwierdzilo ze to moze byc silownik hydrauliczny od sprzegla...

sprzeglo nie smierdzialo ani nic z tych rzeczy...

wczesniej tylko pedal skrzypial mi przy puszcaniu ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie

Jakas diagnoza ? bo nie wiem czego sie spodziewac...

Opublikowano
Witam. Ja bym postawił na zbyt niski poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku i zapowietrzony siłownik sprzęgła BEZ PANIKI !! uzupełnij płyn i pompuj pedałem sprzęgła jak nie będzie chciał wracać odrazu pomóż mu ręką jeśli po 5 minutach pompowania nadal zostaje w podłodze a płyn ubywa to trzeba ustalić gdzie czy przy pompce czy siłowniku. Powodzenia
Opublikowano
witam . ja w mjej 318i miałem identyczny problem i to spotkało mnie akurat wtedy jak po tygodniu charuwki miałem jechać z rodzinkom na grzyby do lasu. kupiłem nowy wysprzeglik cena w sklepie od 100 pln w gure wymiana 20pln. ale wiesz co dolałem płynu hamulcowego i śmigałem jeszcze z 400 km .po dolaniu pompowałem sprzegłem i chamulcem moze po 20 razy i wszystko wruciło do normy. wymieniłem na nuwke i smigam dalej pozdro.
Opublikowano

hmm a jednak chyba nie silownik...

Dzisiaj bylem u mechanika... sciagneli go z lawety i teraz mozna wrzucac biegi i bierze... ale podczas brania sprzeglo jakos dziwnie trze trzeszczy wyje jakis dziwny dzwiek wydaje...

hmm jakas podpowiedz co to moze byc ? jutro maja skrzynie rozbierac... nie chce zeby Bog wie co nawymyslali... i grzebali... bo wiadomo jak to jest jak zobacza ze ktos sie nie zna... a ze juz ma BMW to wogole...

Ile kosztuje kompletne sprzeglo ?