Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam dość nietypowy temat. Forum przejrzałem - odpowiedzi brak. A zatem:

- podczas postoju na włączonym silniku "mądry" pasażer z tyłu dotknął kablem usb pustego gniazda zapalniczki - poszła iskra ( no comment). W rezultacie straciłem oba głośniki niskotonowe ( pod siedzeniami, wersja Base Sound System) i prąd w zapalniczce :? :? :?

- na dzień dobry sprawdziłem bezpieczniki - po wymianie uszkodzonego prąd wrócił do gniazda zapalniczki pasażera. Basu niestety nadal było brak.

- Po wykręceniu głośnika niskotonowego, okazało się że jest sprawny (pyka pod baterią i miernik wskazuje że płynie prąd). W następnej kolejności sprawdziłem niebieskie 4-pinowe gniazdo które idzie bezpośrednio do głośnika - i tu jest problem bo wg miernika prąd tam nie płynie.

- CAŁA elektryka pracuje normalnie (wraz z głośnikami z przodu i z tyłu)

- Moje pytania do mądrzejszych użytkowników Forum:

a) czy wie ktoś dokąd leci kabel z tej 4-pinowej kostki?

b) czy winowajca uszkodził moduł FEM? ( wg opisu jest tam niebieska kostka odpowiadająca chyba za moduł centralny, wzmacniacza seryjnego nie mam)

c) czy mam rozbierać cały panel przedni i lookać za radio? EDIT: Rozłożyłem, bezpiecznik w jednostce centralnej sprawny.

b) jak do diabła zapalniczka pasażera może zjarać coś poza bezpiecznikiem?

Koledzy, jeżeli ktoś coś wie to serdecznie proszę o jakiekolwiek info - bo już nie wiem gdzie szukać. Zagraniczne fora milczą bo tam najbidniej jest wersja Hi-Fi :)

W piątek podepnę pod kompa i zobaczę czy jest jakiekolwiek info o błędzie.

Opublikowano
jak masz wersję base audio to te kable lecą z HU. Pod siedzeniem jest mostek z głośnikami w drzwiach dlatego masz 4 kabelki. Szukałbym przyczyny w HU raczej. Swoja drogą - dziwna sprawa.
  • 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak kolega martiso pisal, jezeli masz podstawowy dzwiek, to kable ida bezposrednio z jednostki glownej. No chyba, ze masz Active Sound Design, to wtedy najpierw tam. Wg mnie nie ma takiej opcji, aby od zwarcia w gniezdzie zapalniczki, upalilo Ci sie cos w Head Unit. Musialo Ci to nie dzialac wczesniej i nie zwrociles uwagi. Nie ma zadnego polaczenia miedzy tymi dwoma systemami. A glosniki sredniotonowe w drzwiach Ci dzialaja?
  • Moderatorzy
Opublikowano
To temat z 2019 tylko jakiś trol ze świeżym kontem go odkopał :D

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O kurde.. Nie zauwazylem. :)

Nawiasem mowiac, ciekaw jestem jak sie historia skonczyla. :)