Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , potrzebuje porady związanego z BMW f20 2.0 diesel. Oddałem auto do mechanika z problemem dość dużych drgań na zimnym silniku , po wizycie u mechanika stwierdził on ze jest to wina korbowodu ( koszt naprawy 3-5 tys zależne od wyjęcia silnika ) , chcąc potwierdzić jego przypuszczenia pojechałem do innego mechanika ten stwierdził ze to problem z klapami wtryskowymi , koszt niższy wiec postanowiłem mu zaufać lecz po zmianie tych klap problem nie ustał , wczoraj otrzymałem telefon ze postanowił sprawdzić ciśnienia na cylindrach co wyszło ? Brak ciśnienia na 3 cylindrze zamiast 27 jest 5-7 , koszt naprawy 9 tys.

Moje pytania

1. Jest sens podpinać auto do komputera? Wcześniej żadne błędy nie wyskakiwały , obroty na normalnym poziomie żadnych „skoków”

2. Ogólnie co możecie poradzić przy takim problemie bo nie ukrywam płacić 9 tys za naprawę mi się nie uśmiecha

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano
Zacząłbym od przepłukania silnika oraz wlania nafty bezpośrednio na tłok w celu rozpuszczenia depozytów mogących powodować zapieszczenie pierścieni. Spróbuj popytać o więcej na oil-club.pl
Opublikowano

A pierwszy mechanik stwierdził obecność na miejscu wszystkich klap?

Bo jeśli coś się urwało i poszło w silnik to niestety żadne płukania i inne czarny nie pomogą. Trzeba będzie ściągać głowice i patrzeć co klapka uszkodziła.

Opublikowano

Miałem okazję diagnozować ten przyoadek :D

Wszystko wskazuje na uszkodzony silnik. Niestety bez rozbierania silnika nic więcej się nie wypatrzy.

Błędów w komputerze silnika brak, tylko występuje duża korekta dawki wtrysku na trzecim cylindrze w związku z niską kompresją

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niestety bez rozbierania silnika nic więcej się nie wypatrzy.

Po..uj rozbierać ten silnik, jeśli można wsadzić HD kamerke i zobaczyć, co się dzieje w tym cylindrze na 360 stopni

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I co to zmieni, jeżeli nie ma kompresji?

To czy warto go naprawiać (masz wynik w ciągu 20 minut, dobra kamerka pokazuje każdy drobiazg, kosztuje około 6kilo złoty) lub od razu, aby nie tracić czasu wyrzucić go na śmietnik i kupić używany, zamontować i jeździć.

Czas to pieniądz.

• 3 tygodnie później...