Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam jeszcze 1 pytanko w moim e34 jest chyba silnik m52 bo ma wlew oleju blizej chlodnicy ale miarke ma tez blizej chlodnicy a w galeri widzialem ze jest przy szybie miarka i teraz niewiem coto za silnikmoze ktos mi powie co to jest
Opublikowano

Fabrycznie nie było M52 w E34 ale moze ktos zmodernizował twoje autko.

Zwróc uwage na kolektor dolotowy (ssący) to chyba najprosciej poznac jaki jest model silnika. Powinien byc prawie prostokatny a jezeli jest taki jakby weższy przy przepustnicy a przy głowicy znacznie szerszy to jest to M52. Chyba ze ktos zmienił mu dolot od M50, bo chciał podniesz jego moc do 190 KM.

Zwróc uwage jeszcze na pokrywe rozrządu (tam gdzie jest zgrubienie swiadczące o tym ze to Vanos), wydaje mi sie ze w silnikach M52 jest to pokrywa plastykowa czarna, a w silnikach M50 jest ona metalowa i najczesciej a moze zawsze pomalowane farbą koloru szarego.

Opublikowano

Jeśli był robiony swap to VIN-dekoder tu nie pomoże, kolektor i pokrywę zaworów można przerobić a tak na oko to odróżnisz tak jak wyżej napisane po odlewie z jakiego zrobiony jest blok.

Stop aluminium od żeliwa chyba odróżnisz?

p.s.

No chyba że to jest wersja na rynek USA to nawet M52 będzie miał blok żeliwny.

Opublikowano
Był M50B20 lub M20B20 w przypadku gdy w dowodzie rejestracyjnym jest oznaczenie 520 bo nawet w przypadku swapa zrobionego zgodnie z przepisami, czyli z dokonaniem odpowiednich zmian w dowodzie rej. to model auta pozostanie niezmieniony. Przykładowo jeśli ktoś ma 525tds to po wymianie silnika np. na M40B18 i zarejestrowaniu tej zmiany nadal w dokumentech będzie to 525tds.
Opublikowano
jęsli taki jak na zdjeciu to napewno M52, czyli ktoś albo stary zajeżdził , albo chciał mieć troche więcej mocy...

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

• 3 tygodnie później...