Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej, z tego co wiem nowe samochody należy docierać, powiedzmy przez 1000 km nie piłować silnika. Potwierdzał by to jeden z handlowców, który "kazał mi" czekać na jazdę testową 340i miesiąc, bo szef docierał samochód. ALE drugi handlowiec ten u którego kupiłem 340i twierdzi, że samochodów Mperformance nie trzeba docierać i od razu można jeździć wedle uznania. Kto ma rację?

Druga kwestia którą chciałbym tu jeszcze poruszyć to wymiana oleju. Z tego co wiem wymianę powinno się robić zaraz po dotarciu i później co 10-15tys km. Handlowiec twierdzi, że wymiana oleju wg producenta jest co 20tys i oczywiście nie ma dotarcia, co sądzicie? Auto kupiłem na leasing wynajem co prawda, ale znajomi radzą mi wymieniać olej częściej.

Opublikowano

Hey

Tez zakupilem 340i, mieszkan w trojmiescie a auto odbieralem w krakowie i potraktowalem ta trase jako dotarcie( spokojne obchodzenie sie z gazem do 140km/h na autostradzie)

Obecnie mam kolo 2k i styl jazdy troche zmienilem .

Co do oleju, tez mam auto w leasingu i pewnie na koniec wroci do dilera ale planuje wymieniac olej co 12-15k .

Opublikowano

Jest dotarcie a olej co 10k.

Znajomy, który kupował M3 E92 w salonie miał założoną blokadę na obroty i prędkość. Sukcesywnie musiał jeździć na odblokowywanie tego wszystkiego.

(Podejrzewam, że teraz jest pozwolenie na niedocieranie by szybciej przyjąć auto na serwis.)

:(

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

W serii M dalej jest blokada i obligatoryjna wymiana oleju po dotarciu.

W cywilnych wersjach (również mXXXi) docieramy zgodnie z zaleceniem które jest nawet w instrukcji do auta (max 4500 obr/min, 2000 km). Oleju nie każą zmieniać ale każdy kto choć trochę lubi swój samochód powinien to zrobić.

Opublikowano
Kiedy właśnie handlowiec twierdzi że wg producenta nie trzeba robić dotarcia i wzywają na wymianę oleju co 20k. Po co mam częściej wymieniać, jeśli się silnik zepsuje to co naprawią i nie mogą mieć pretensji do mnie skoro wymieniam wg ich zaleceń, takie jest moje zdanie.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Skoro wolisz słuchać bajek handlowca niż wytrzymać 2kkm bez palowania to Twój wybór :roll:
Opublikowano
Kiedy właśnie handlowiec twierdzi że wg producenta nie trzeba robić dotarcia i wzywają na wymianę oleju co 20k. Po co mam częściej wymieniać, jeśli się silnik zepsuje to co naprawią i nie mogą mieć pretensji do mnie skoro wymieniam wg ich zaleceń, takie jest moje zdanie.

1. Aż nie wierzę, że jeszcze są tacy naiwni ludzie.

2. Uwierz mi, że "jeśli się silnik zepsuje" to wcale niczego Ci nie naprawią, mało tego, "handlowiec" łatwo wmówi Ci, że to Twoja wina.

3. BMW np. nie ma w swojej ofercie WYMIANY PANEWEK, które (w serii M) nadają się na śmietnik po około 60 tys. km. Co wtedy zrobisz?

4. Powodzenia w użytkowaniu BMW wg. obecnych zaleceń prodycenta.

Opublikowano
Ja do 2kkm jezdzilem zgodnie z zaleceniami (instrukcja). Wymienilem olej + filtr bo tak mi doradzano w ASO. Jak widac, kazde ASO podchodzi do tego inaczej i jak masz gwarqncje na caly okres leasingu a pozniej i tak auto zostawiasz to mozesz to olac, ale dla silnika to nic dobrego. Jezeli chcesz sie cieszyc z pelnej mocy przez caly okres uzywania samochodu lepiej ten olej zmienic po dotarciu m, a nastepnie co 10kkm max. Wedlug mnie o serce trzeba dbac.
Opublikowano

Ok to teraz wiem na czym stoję. W takim razie pewnie zrobię jak piszesz pieron82, a instrukcje i tak przeczytam od deski do deski.

Pzdr

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Przykładowo jak wypada oil service/insp. I/oi lservice/insp. II co dwa lata lub tam 25k km (zależy od auta) to co roku lub 10-15k km i tak warto wymienić olej i filtr.
Opublikowano
Hey

Tez zakupilem 340i, mieszkan w trojmiescie a auto odbieralem w krakowie i potraktowalem ta trase jako dotarcie( spokojne obchodzenie sie z gazem do 140km/h na autostradzie)

Co do oleju, tez mam auto w leasingu i pewnie na koniec wroci do dilera ale planuje wymieniac olej co 12-15k .

Tak z ciekawości... czemu nie kupiłeś w trójmieście? Cena, czy coś innego?

Ja też będę teraz zamawiał i też 340, ale jednak w trójmieście i u Zdunka. Obecną mam z Bawarii, ale teraz straszny chlew się tam zrobił i darowałem sobie.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak ktoś nie planuje trzymać auta dłużej niż ma gwarancję i później zostawia w salonie i bierze nowe to w sumie nie ma sensu być nadgorliwym i serwisować inaczej niż producent zaleca. Jakoś te auto do 100k km dociągnie, później niech się martwi kolejny właściciel :)
Opublikowano
Hey

Tak z ciekawości... czemu nie kupiłeś w trójmieście? Cena, czy coś innego?

Ja też będę teraz zamawiał i też 340, ale jednak w trójmieście i u Zdunka. Obecną mam z Bawarii, ale teraz straszny chlew się tam zrobił i darowałem sobie.

Glownie cena zdecydowala , rabat jaki dali i sama obsluga. Nasi lokalni dilerzy sa malo elastyczni.