Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem, od jakiegoś czasu moja E30stka 320i 88r przy obrotach rzędu 4-5tyś potrafi przerwać, podpiąłem kompa i wyszło że jest coś nie halo z wtryskiwazcem na 1 cylindrze, czy wymiana samego wtryskiwacza pomoże :?:

Spotkaliście się z takimi objawami :?: Paliwako leje 98oktanów.

Pozdrawiam

Tymek

Opublikowano

Bez sensu z tym 98-o oktanowym paliwem - szkoda Twoich pieniędzy, chyba, że miałeś coś grzebane silniku itp.

... no mógł się wtrysk zapchac, przytopić albo paść w inny sposób - ciężko powiedzieć na odległośc co z nim jest i czy uda się go uratować, ale oczywiście wymiana powinna pomóc - jeśli to on

Zanim wydasz kasę, spróbuj go podmienić od jakiegoś znajomego - na Śląsku jest wielu beemiarzy, więc powinieneś kogoś znaleźć

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Hej PioterW

Dzięki za rade, właśnie rozmawiałem z Mechanikiem i podmienie wtrysk w przyszłym tygodniu.

Co do paliwa, to autko inaczej pracuje a i tak nim jeżdze weekendowo więc tragedii z finansami nie ma :wink:

Pozdrawiam

Tymek

Opublikowano

PioterW dobrze radzi. W twoim przypadku nie ma sensu wlewać 98 oktanów. Wystarczy dobrej jakości paliwo 95.

Inaczej wygląda sprawa w nowszej generacji silnikach, a konkretnie z nowszej generacji sterowaniem z czujnikami spalania stukowego. W takich silnikach wyższy oktan paliwa powoduje automatyczne dopasowanie kąta zapłonu do optymalnego spalania, a tym samym polepszają się osiągi.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Panowie po dłuższej przerwie.

Słuchajcie dalej mam ten sam problem.

Przyznam się że nie wymieniłem jeszcze wtrysku.

Wymieniłem filtra paliwa, który jak się okazało był założony na odwrót.

Myślałem, że to pomoże a tu klops :(

Znalazłem nieszczelność na gumowym wężu -baranku od filtra pow ( poluzowana opaska) dokręciłem i dalej to samo.

Auto potrafi się wkręcać jak głupie i naglę potrafi odciąć i strzelić kangura, ukłon itp...

Macie może jeszcze jakieś pomysły, spotkaliście się z czymś takim :?:

Pzdr

Tymek

Opublikowano

"Pobaw" się przy wtyczce kompa i pod kolektorem ssącym, tej od wtrysków.

Miałem podobne objawy w E30 320 90r, odcinało na ułamek sekundy przy obrotach ok. 5 tyś. w tym samym czasie leciały w dół wskaźniki na liczniku.

Z wtyczki pod kolektorem ściąg gumki i zobacz w jakim stanie są przewody.

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Cuba dokładnie jest tak jak mówisz, wskaźnik od paliwa i obrotów leci na łeb na szyje na ułamek sekundy.

Ok sprawdzę.

A u Ciebie co to było :?:

Pozdrawiam

Tymek

Opublikowano
We wtyczce pod kolektorem dwa przewody na trzymały się dosłownie na włosku, do tego była tam woda :shock: , żeby to sprawdzić musisz ściągnąć gumki o których pisałem, odłączyłem też wtyczkę od kompa i w miarę możliwości przeczyściłem, która z czynności uzdrowiła samochód nie wiem, ponieważ robiłem to za jednym zamachem :mrgreen: .

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Ponownie :)

Więc tak, zmieniłem komputer i jak ręką odjął.

Auto nie przerywa, chodzi jak szwajcarski zegareczek, miodzio :!:

Mało tego, jak stała np w garażu 1-2tyg to zawsze miałem problem z odpaleniem,( za 6 razem z lekkim gazem odpalała :( ) no i po wymianie ten problem też minął :)

Może się przydać innym użytkownikom taka informacja.

Pozdrawiam

Tymek

Opublikowano
kurka, a miałam już napisać, że ona ma duszę, wiesz, no latek troszkę też ma, może już nie ma siły kręcić takich obrotów :D pozdro wsjem użytkownikom i przyjaciołom klasycznych e30 :D