Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W menu mojego X3 xDrive, w zakładce "info o pojeździe" i dalej "status Xdrive" nie ma opcji wyświetlenia rozkładu mometnów na osie. Można tylko wyświetlić ustawienie pojazdu z kątami nachylenia auta. Po prostu na boku ekranu nie ma tej drugiej ikonki za to odpowiedzialnej.

Proszę o informacje czy ta opcja powinna być standardowo widoczna czy niekoniecznie, czy trzeba ją sobie dokodować? Jak to jest w Waszych autach? Czy można to sobie samemu dokodować i jakim programem?

Edytowane przez kriu
Opublikowano

Masz auto przed liftem,czy po?Bo ja mam przed i nawet nie mam w menu statusu Xdrive

W info o samochodzie mam tylko olej,klocki przód,klocki tył,płyn hamulcowy, i błędy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Mam po lifcie, nawigacja professional, duży ekran z możliwością podziału. Statu xDrive jest w innym miejscu menu. Jest to osobna pozycja. Zobacz sobie jakikolwiek filmik o "status xDrive" to będzie widać gdzie to jest. Mam kilka różnych dodatkowych opcji jak np. "wskaźniki sportowe" - zegary pokazujące chwilowy moment i moc silnika (często je wyświetlam), ale wydaje mi się, że ten rozkład momentów w xDrive na osie jest też bardzo fajny i przydatny.
Opublikowano

Na stronach amerykańskich wyczytałem, że do tego aby ta funkcja była możliwa do wyświetlenia, potrzebny jest jakiś dodatkowy pakiet DHP (dynamic handling package).

https://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=751503

https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1134180&page=3

Nie czytałem wszystkiego - dużo tego.

Być może jak napisał wodzik2 potrzebny jest jakiś sterownik (moduł?), ale na razie tego nie wiem. Czy można go dodać (doposażyć w niego auto) - nie wiem?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dowiedziałem się ostatnio, że w pewnej firmie: https://www.car-connect.pl/pl/ mogą mi to dokodować za 100zł.

Oddział maja też w Rzeszowie - czyli u mnie. Dzwoniłem tam i pytałem o to, a później wysłałem maila z nr. VIN.

Ciekawe - zastanawiam się czy aby na pewno tak wystarczy - tylko dokodować?

Czy ktoś korzystał z ich usług? Co można o nich powiedzieć? Mają wiele oddziałów w Polsce. Czy są godni polecenia?

Dla przypomnienia - chodzi o tą opcję "xDrive status" po lewej stronie na ekranie:

http://www.motoringme.com/wp-content/uploads/2013/09/BMW_X5_50_14.jpg

Opublikowano
Zakodowanie spowoduje wyświetlenie tylko wpisu w menu, a jak nie masz źródła danych to nic z tego nie zyskasz. Ingo o przechyle pochodzą z Gyrokompasu, jak go masz fabrycznie to powinieneś mieć tę opcję włączoną domyślnie.

Hmmm, to w takim razie muszę tam napisać ponownie i zapytać czy aby na pewno opcja będzie widoczna. Wysłałem tam nr VIN i myślę, że to na jego podstawie coś ustalili.

Tak mi odpowiedzieli:

Dzień Dobry

znalazłem parametry na tą opcję

w większości modeli można ją zakodować ( w tych z nowszym sterowaniem Xdrive nie, gdyż producent zrezygnował z tej opcji)

koszt aktywacji: 100 PLN

terminy rezerwowane telefonicznie minimum 1dzień wcześniej

czas trwania usługi: do 20 minut

------

Pozdrawiam / Best Regards / З повагою

Łukasz Czarnecki

tel. 601 628 658

Opublikowano

Tak, w tej chwili pokazuje u mnie przechyły auta z kątami.

OK - jak zdecyduję się na kodowanie to oczywiście napiszę co i jak.

----------

A czy zdarza się, że podczas dokodowywania czegoś nowego przy okazji coś innego popsują?

Przypadkowo wyłączą coś lub włączą jakąś opcję, której nie było, itp.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a ja dzisiaj przeglądając z ciekawości oto moto zauważyłem f25 z 2012 roku z takim menu w komputerze.Od czego to zależy co mamy w menu?fc4dff0ae6db02419b4940439ec7385a.jpgaf2f82fa9ad83eaf158a47bbeeefce0e.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Status pojazdu, potrzeba serwisowania jest w menu każdego komputera w każdym X3, posiadającym wyświetlacz (bo są i takie bez wyświetlacza i pokrętła idrive).

Wskaźniki sportowe są przy nawigacji, lub bez problemu można je dokodować.

Benzyna zamiast krwi...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

No to taka ciekawostka.Zakupiłem apke bimmercode i odpowiedni interfejs do tego.Pokodowalem rozne rzeczy.Patrze jest opcja wskaźniki sportowe.To dawaj koduje i co mi wyszlo?Ano takie coś jak na fotkach.Była też informacja,że trzeba zaktualizować soft w aucie żeby to chulało37ee9cc647f976ec259f9d46e938e8a6.jpg

Opublikowano

Wiesz co musi nam ktoś pomóć.Bo są opcje takie dla amatorów,gdzie nie da rady nic zepsuć i w tym przypadku dajesz activ albo no activb0afbd39512ccfddaf3aa1e8c66aea4f.jpg

I jest opcja expert mode w której jest bardzo dużo ustawień i trzeba wpisywać jakieś wartości i to już trzeba wiedzieć co i jak.Ja jeszcze znalazłem opcje ze mozna włączyć kompas,ale pewnie bedzie to samo co ze sportowymi wskaźnikami563b4386cfa62df811d394fb7baca66a.jpg

Expert mode troche tego jest5b02b438961bb1ce04e9752931170b99.jpg

7e7f848abf0eecf715446c05ec98f924.jpg

ec436bb6cb4de2fa32d3d45077c28139.jpg

7329180a375b53f492eb7a3cfe480d27.jpg

b1f5e3c8f9b912b50a0214f2e01ee4d7.jpg

c88d34f3963f161a760efc971356b9b0.jpg

Opublikowano

f0b3a07a7aeb9ffcfea8c65fc7be7d3f.jpg

Zeby byly sportowe zegary to jednostka główna musi być CIC albo NBT więc to powinno działać w autach i przed liftem i po lifcie,wystarczy zakodować