Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam E92 320XD, kilka lat temu miałem problem z falowaniem obrotów, więc do wymiany poszedł konwerter który został zregenerowany i jak to bywa bardzo często padł ponownie, więc kupiłem używaną skrzynię, przełożyłem sam konwerter plus nowy filtr i olej. Przebieg auta 272 000km, w moich rękach od ok 180 000km(salon PL). Ja nigdy nie wymieniałem oleju w skrzyni. Po złożeniu wszystkiego, falowanie znikło, ale pojawił się inny problem, po rozgrzaniu gdy wpinam na D jest dość mocne uderzenie/szarpnięcie. Tylko i wyłącznie na gorącym i tylko na D. Na R problem nie występuje. Podczas jazdy skrzynia chodzi płynnie w górę jak i w dół. Więc mając pod ręką drugą mechatronikę wymieniłem ją myśląc że może pomoże, jednak lipa. Problem występuje dalej. Nie mogę podmienić całej skrzyni bo ja mam X a ta zakupiona jest od tylno napędowego. Pod kompem brak błędów. Ktoś miał podobny problem?? :roll:

Opublikowano
U mnie szarpało z 2-3 oraz przy zmianie z D na R delikatnie. Po próbie kasowania adaptacji pogorszyło się. Znalazłem dobrego mechanika, który wymienił olej z miską (filtrem) i olej statycznie. Potem kasacja adaptacji i potem przeprowadzał zabieg: rozpedzanie delikatnie auta aż wbije każdy bieg do 6 i puszczanie gazu aż zbijedo 1. Po trzech takich jazdach skrzynia chodzi idealnie.
Opublikowano
U mnie szarpało z 2-3 oraz przy zmianie z D na R delikatnie. Po próbie kasowania adaptacji pogorszyło się. Znalazłem dobrego mechanika, który wymienił olej z miską (filtrem) i olej statycznie. Potem kasacja adaptacji i potem przeprowadzał zabieg: rozpedzanie delikatnie auta aż wbije każdy bieg do 6 i puszczanie gazu aż zbijedo 1. Po trzech takich jazdach skrzynia chodzi idealnie.

Chyba będę musiał zrobić to samo bo tez mam taki objaw. A leju w skrzyni jeszcze nie wymieniałem...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hej. Mam podobny "problem". Pod odpaleniu sporadycznie występuje uderzenie jakby z tyłu auta/skrzyni/pod spodem. Dzieje się to nie zawsze, raz wogole a nieraz walnie że aż się boje... Na zimnym takie uderzenie te występuje gdy z N wrzucam D. Dodam że tę dziwna sprawą jest gdy z D wrzucę N(auto się jakby mocno "rozpina" "zwalnia" Co do samej skrzyni to zero błędów, pracuje wręcz idealnie. Olej wymieniony dynamicznie 2 tyg temu na Ravenola. Co to może byc? Dodam że mam softa xHP stage 3 ale na oryginalnym też to występowało.

Nalatane 200tys, Bunia z USA E92 335i 2008 N54B30

Pozdro chłopaki!