Skocz do zawartości

[e61] 530d 231km Dym z wlewu oleju i bagnetu.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Cześć,

Czy dym wydobywający się z wlewu oleju i bagnetu to normalna rzecz? Oczywiście po odkręceniu korka lub wyjęciu bagnetu.

Dodatkowe pytanie, w pierwszych 10 sekundach słychać basowe rytmiczne dudnienie, co tak dudni?

Tu wizalizacja filmowa:

https://photos.app.goo.gl/wJncBZ6CHNp8bPbD9

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No nie do końca to jest normalne.

Trzeba koniecznie sprawdzić szczelność układu vacum.

Najczęściej powodem jest servo.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej odłączyć wężyk od pompy vacum i zaślepić Wyjście z pompy.

Jak dymienie się zmieni lub ustanie to wiadomo , że jest nieszczelność. Najczęściej to servo.

Servo koroduje od strony grodzi przy mocowaniu. Robią się dziury na wylot.

Pompa wtedy ciągle ma co zasysać a to co zasysa wpycha pod pokrywę zaworów.

Sprawne servo nawet po tygodniu postoju trzyma podciśnienie i pierwsze naciśnięcie hamulca bez odpalonego silnika jest wspomagane. Słychać syknięcie. Pedał idzie miękko.

Jeśli tego brak to w zasadzie pewne , że jest dziurawe. JA kilka używanych sprawdzałem i KAŻDE było skorodowane aż na wylot.

Naprawa to już sprawa indywidualna. Ja naprawiłem sam przy okazji pomalowałem servo solidnym podkładem antykorozyjnym i mam z bani.

Dodam , że naprawdę solidnie rozgrzany silnik lekko paruje z pod korka. Z bagnetu nie.

Zimny nic a nic.

A jak jest nieszczelność to zimny kopci zaraz od uruchomienia.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!