Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czyli co mówicie aby lać ten olej ? https://allegro.pl/oferta/oryginalny-olej-bmw-10w60-m-twin-power-turbo-1l-9146442339 teraz po 2 tys przeleje juz ten 5W30 a potem sam już zmienię na 10W60 przy np. 10k można tak zrobić ?

Naszym zdaniem zmiana na plus. Rekomendujemy wykonać ją jak najszybciej. Decyzja należy do Pana. W razie pytań pozostajemy do dydpozycji.

A co z olejem do N63 ?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy orientuję się ktoś jak wygląda sprawa z kasowaniem inspekcji olejowej w aplikacji np. btool? Czy po skasowaniu na liście przeglądów w komputerze pojawia się informacja o przeglądzie?

Mam X3 F25 2016 rok.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
0w30 z normą LL04 czy 12FE?

Tak leją : 0W30 z LL04 do benzyn a 12FE do diesli. 5W30 odchodzi do lamusa w BMW (znowu jakaś kretyńska ekologia)... 0W30 jest w 2 wersjach LL-04 i FE12.

Ja wychodzę z założenia, że to co jest wpisane w książkę + normy jest świętę... Jak mam wpisane, że do benzyny : 0W20, 0W30, 5W30, 0W40, 5W40 normy ACEA C2/C3 + LL-04, FE12 i FE17+ to choćby skały s... nie wleje do tego 10W60 czy 5W50 w szczególności, że auta nie katuje oraz, że w zimie potrafi stać "pod chmurką" przy -20*C co jakiś czas.

Opublikowano
Sytuacja analogiczna jak przy s63. Olej dobieramy również do użytkowania. W zasadzie 5W50 i 10W60 nadaje się do obu tych silników. M5tki z reguły są wykorzystywane intensywniej stąd rekomendacja 10W60.

@Hypertech

Czy w przypadku M340i 2021 tzn B58 również rekomendujecie 5W50? W instrukcji max dopuszczalny jest 5W40. Czy ten silnik nie jest zbyt ciasno spasowany, żeby lać 5W50?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W mojej G31 tez od nowosci lano 0w30 ale w drugiej G31 (ktora byla rozwazana przy zakupie) bylo juz 5w30.

Oczywiscie lepiej 0w40, choc ja i tak 5w50

Opublikowano
W mojej G31 tez od nowosci lano 0w30 ale w drugiej G31 (ktora byla rozwazana przy zakupie) bylo juz 5w30.

Z ciekawości - po co aż 5W50? To jest auto które się pojawia czasem na torze czy może masz jakieś przykre doświadczenia w BMW z olejami o wartości poniżej W50?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z ciekawości - po co aż 5W50? To jest auto które się pojawia czasem na torze czy może masz jakieś przykre doświadczenia w BMW z olejami o wartości poniżej W50?

Mam doświadczenia w postaci panewek.

A dwa ze nie zaszkodzi.

U mnie codziennie wskazówka jest na czerwonym polu.

Opublikowano

Z tym, że nie zaszkodzi to podobno różnie bywa. Dla niektórych silnikow może być rzekomo zbyt lepki i nie docierać w trudno dostępne miejsca.

Przykładowo M340i B58 ma w instrukcji napisane, że max 5W40. O ile na drogę jest to na pewno wystarczające, nawet przy obciążaniu samochodu, o tyle na track day nie jestem przekonany. Ciekawe czy można do niego wlać 5W50 i czy olej dalej będzie docierał do wszystkich elementów.

Opublikowano
Wszystko zależy raczej bardziej od temperatur i zimy. Ja też uważam, że do nawet wysilonych współczesnych wozów 5W40 w zupełności wystarcza w naszej strefie klimatycznej do "normalnych" zastosowań, czyli 200kmh na niemieckim autobahnie :o Chyba wszystkie benzyny BMW obecnie mają max 5W40 w instrukcji. W M235i B48 też mam 5W40 max. Ale 5W50 czy 10W60 to ... nie chciałbym postawić auta w zimie na -15* i poniżej na kilka godzin.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oleje to bardzo skomplikowany temat dlatego laik najlepiej jak będzie stosował to co dopuszcza producent a nie popełni błędu. Jeśli silnik jest ciasno spasowany, magistrala olejowa posiada wąskie kanaliki to nie można przesadzić z lepkością oleju bo wyrządzi to więcej szkód niż korzyści.
Opublikowano

Lejemy tylko to ... co jest zapisane w książce od auta ... w moim przypadku :

Wiem, że BMW nie chce lać 0W40 czy 5W40 - ale tylko dlatego, że takiego oleju nawet nie ma :) Na następnej stronie jest napisane, że 0W20 i 5W20 nie nadają się do diesli. Książkę elektroniczną dodałem sobie po VINie przez APPkę ... ale w normalnej papierowej polskiej wersji mam 1:1 to samo oczywiście

5a27271ff2.png

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 8.10.2023 o 22:35, chapter322 napisał(a):

G30 m550i N63 czy olej 5w40 millers będzie dobry dla silnika ? Auto z USA i pod maską info aby łac olej 0w30. Proszę o konkretną odpowiedź.

Ja to bym nawet 5W50 Liqui Moly nalał 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten olej jest absurdalnie drogi a jego parametry są praktycznie identyczne jak innych 5W40. Do tego nie ma wzmianki o spełnianiu norm BMW. To jest A3/B4 - co jeśli ten N63 ma filtr cząstek stałych? Co ma dać jego wlanie? Chyba że Twój post to reklama oleju? 🙂 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cytat

SAE Viscosity Grade 5w40

Specific Gravity @ 15°C 0.860

Kinematic Viscosity @ 100°C 13.4cSt

Kinematic Viscosity @ 40°C 79.5cSt

Viscosity Index 172

HTHS : 3.91

Pour Point °C -48

Flashpoint °C 224

Cold Crank Viscosity @ -30°C 6,600cP Maximum

TBN mg KOH / gm 10.0

Millers Oils CFS 5W40 NT+ (M7963) Racing OIl (performanceracingoils.com)

On ma być lepszy? Zwykły olej warty maks. 150 złotych za piątkę.

Edytowane przez Borsuczek
Opublikowano

Panowie to w końcu ten olej millers 5w40 nt+ dobry czy nie dobry? Lać jego czy ravenol rup 5w40 ?Panowie to w końcu ten olej millers 5w40 nt+ dobry czy nie dobry? Lać jego czy ravenol rup 5w40 ?