Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ponieważ nie doczekałem się odpowiedzi w temacie poświęconemu rozmiarom kół , ponawiam moje pytanie tu ...jakie macie doświadczenia w przesiadce z kół 225 45 17 na 18 stki z oponą dedykowaną z tyłu 255 . Nie pytam o komfort , bo to wiadome , tylko o to jak duże jest pogorszenie osiągów . Silnik 2.0 benz 170 KM automat.
Opublikowano
Chciałbym zgodnie ze sztuką 255 , bo cena opony mnie nie przeraża przy kosztach utrzymania tego auta , a zależy mi na prowadzeniu w zakręcie i fajnym wyglądzie , a to właśnie te 255 zapewnia . Tylko się obawiam zmulenia jakiego większego na przyspieszeniu , czy np jakiegos wzrostu spalania znacznego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli nie jeździsz często z prędkościami powyżej 120kmh to nie będzie dużych różnic.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Ja po przesiadce z 17 na 18 nie odczułem żadnej różnicy wiec jesli jest to bez stopera jej nie dostrzeżesz. Aczkolwiek mam 4 koła 225.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Jeżdze dzien w dzien po obdwodnicy własnie 140-180 . Ale wydawało mi się , ze im szybciej tym mniej bede odczuwał to , a że ciężej bedzie własnie taką szerszą oponę rozpędzić z miejsca do 100 . Choć jak zmieniłem po zakupie auta z 205 55 16 na 225 17 , to spadła mi chyba na długim rozpędzeniu sie max predkosc minimalnie .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno spadła bo większy opór. Generalnie wg mnie nawet na 18 calach i felgach M-pakiet można na tyle jeździć z szerokością opon 225, zwłaszcza przy słabszych silnikach. Naciąg jest akceptowalny.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Felgi mam możliwosc kupić razem z używanymi oponami , więc przy znacznym zmuleniu auta można zawsze zmienić tyl na 225 w ostatecznosci.

Dzięki za odpowiedzi .