Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczow , nudzi mnie ten silnik 1.6 mimo ze mamtam zrobiony stage 1 na 210 koni to i tak chcialbym cos wiekszego i zastanawiam sie nad zrobieniem swapa , skrzynia automat ..moze mi objasnic co konkretnie musialbym zmieniac zeby to dobrze sie kupy trzymalo ? ..

A instagramowiczow zapraszam do obejrzenia mojego kontentu z marka bmw

#bmw_f21_pl

Opublikowano
Zmienić auto. Najtaniej, najprościej...

Silnik i skrzynia to połowa kosztów tej operacji.

To jaka kolego jest skrzynia w m135 ?

Oczywiscie pytam o automat bo taki mam w obecnej ..

Opublikowano
Skoro masz tam automat to nieco obniża koszty, ale musisz zmienić silnik, kable, osprzęt i to wszystko zgrać. To nie takie proste jak by się mogło wydawać.
Opublikowano
Skoro masz tam automat to nieco obniża koszty, ale musisz zmienić silnik, kable, osprzęt i to wszystko zgrać. To nie takie proste jak by się mogło wydawać.

Sprobuje poszukac firmy ktora sie tym zajmuje moze koszty nie beda tak przerażajace

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Sprzedaj i kup m135i.

Każdy inny pomysł to głupota i stracone worki pieniędzy.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Gdzieś tam widziałem, już nie pamiętam gdzie, standardowe mody typu downpipe, decat, hybrydowe turbo i jakies 260-270 koni. Wydaje mi się, że to byłaby najtańsza opcja na solidne podniesienie mocy.
Opublikowano
Gdzieś tam widziałem, już nie pamiętam gdzie, standardowe mody typu downpipe, decat, hybrydowe turbo i jakies 260-270 koni. Wydaje mi się, że to byłaby najtańsza opcja na solidne podniesienie mocy.

w 1.6 ?

• Członkowie klubu
Opublikowano

w 1.6 ?

Tak

Opublikowano

w 1.6 ?

Tak

Nadal jest to bez sensu, bo koszt niemały i nie do odzyskania przy sprzedaży auta.

BTW, każdego podnoszącego śmoc pytam „a co z hamulcami i zawieszeniem?” To też wypada zrobić, a to kolejne wydatki.

Jedynie co mogę zrozumieć, to silne parcie na naklejkę „built, not bought” :wink:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Przecież ludzie robią nawet grubsze mody. Zawias i hamulec rzeczywiście by się przydał, ale to też kwestia do ogarnięcia.
Opublikowano

Słupek 1.6 w Peugeot 308 GTI wychodzi seryjnie na ponad 270 KM, tam jest większe turbo i większy IC. Stage 2 w 114/116/118i wychodzi w okolicy 250 KM.

Ja ostatnio swoją robiłem u dobrego tunera z zastrzeżeniem, że do 2 krpm ma zostawić serię, a max moc robić bez próby wyciskania "ile się da". Wyszło zgodnie z oczekiwaniem 203 KM i 298 Nm, fabryczne doładowanie było na 0,7 bar, teraz jest na 1 bar, jeździ bardzo przyjemnie. Przed chipem zmieniłem zawias na Mpakiet i założyłem przednie hamulce od 125i.

Opublikowano
Słupek 1.6 w Peugeot 308 GTI wychodzi seryjnie na ponad 270 KM, tam jest większe turbo i większy IC. Stage 2 w 114/116/118i wychodzi w okolicy 250 KM.

Ja ostatnio swoją robiłem u dobrego tunera z zastrzeżeniem, że do 2 krpm ma zostawić serię, a max moc robić bez próby wyciskania "ile się da". Wyszło zgodnie z oczekiwaniem 203 KM i 298 Nm, fabryczne doładowanie było na 0,7 bar, teraz jest na 1 bar, jeździ bardzo przyjemnie. Przed chipem zmieniłem zawias na Mpakiet i założyłem przednie hamulce od 125i.

Przecież ludzie robią nawet grubsze mody. Zawias i hamulec rzeczywiście by się przydał, ale to też kwestia do ogarnięcia.

Kto bogatemu zabroni? Niestety, do możliwości seryjnej „M” nadal będzie daleko. Powodzenia :cool2: